Νέοι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο εξόδου από το ευρώ κατέθεσε ο Λαφαζάνης

Στην παρέμβαση Λαφαζάνη απάντησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς: «Αν επιστρέψουμε στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, διευκολύνουμε τον Σαμαρά»
Σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και έντονων διαφωνιών εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των ευρωεκλογών και με σημαία τριβής τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και τη στρατηγική έναντι της ευρωζώνης. Τα νέα προβλήματα αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, η οποία ενέκρινε μεν την διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, αλλά με τη λευκή ψήφο της αριστερής πτέρυγας που θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει το ριζοσπαστισμό της. Επιπλέον δεν φαίνεται εφικτή η συμφωνία για το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η πλευρά Λαφαζάνη διαφωνεί με την ένταξη σε αυτό στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κρίτωνας Αρσένης.

Στο μέτωπο της διακήρυξης, η αριστερή πλατφόρμα κατέθεσε δύο τροπολογίες, οι οποίες αφορούσαν στα θέματα του χρέους και της ευρωζώνης και οι οποίες δεν ψηφίστηκαν μεν αλλά συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ.

Νωρίτερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε τονίσει την ανάγκη «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό. Μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό» και προειδοποίησε ότι «εν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία».

Ο κ. Λαφαζάνης έθεσε ευθέως θέμα προετοιμασίας ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που η χώρα, υπό μία κυβέρνηση της αριστεράς, εκβιαστεί από τους δανειστές.

Σε αυτή την περίπτωση, είπε ο κ. Λαφαζάνης «δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αριστερή πλατφόρμα σε σχετικό κείμενό της «θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».

Στην παρέμβαση Λαφαζάνη απάντησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς ο οποίος τόνισε ότι «το δίλημμα ‘‘ευρώ ή δραχμή’’, είναι το δίλημμα που έθετε ο Αντώνης Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του Μνημονίου. Αν επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει, ας μη το κάνουμε. Η πρόταση εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική».


Οι πρώτοι 34 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Tους πρώτους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές εξέλεξε σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πολύωρη διαδικασία και ψηφοφορία, με καταμέτρηση που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρόκειται για τους εξής (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά):

Συνεργαζόμενοι-ες, στελέχη κοινωνικών φορέων:

Ακης Αρχοντόπουλος, συνδικαλιστής στην ΕΥΑΘ

Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος

Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος

Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Κωσνταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια

Δήμητρα Μανώλη, συνδικαλίστρια καθαρίστρια

Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος

Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός

Σάββας Ρομπόλης, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Σατιχά Σουλεϊμάν, ακτιβίστρια Ρομά

Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου

Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος

Κομματικά στελέχη

Σία Αναγνωστοπούλου

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου

Σόφη Παπαδόγιαννη

Πέτυ Πέρκα

Σοφία Σακοράφα

Ράνια Σβίγκου

Δέσποινα Σπανού

Μάγδα Σπηλιοπούλου

Ελένη Σωτηρίου

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Χάρης Γολέμης

Αλέκος Καλύβης

Χρήστος Λάσκος

Σωτήρης Μάρταλης

Γιάννης Μηλιός

Αλέξης Μπένος

Γιάννης Μπουρνούς

Δημήτρης Παπαδημούλης

Γιάννης Τόλιος

Νίκος Χουντής

Οι θέσεις που μένουν ακόμα κενές θα στελεχωθούν τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για υποψηφιότητες για τις οποίες χρειάζονται διαπραγματεύσεις εντός του κόμματος, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις ένθεν κακείθεν -ανάμεσα σε προεδρική ομάδα και αριστερή πτέρυγα – όπως αυτή του Κρίτωνα, του Γιάννη Βαρουφάκη, της Μυρσίνης Ζορμπά, ή του Κώστα Λαπαβίτσα. Ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος αναμένεται να απαντήσει σήμερα στην πρόταση να είναι υποψήφιος.
βιντεο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...