Πώς ο… Chobani έκλεψε τη μυστική συνταγή της ΦΑΓΕ - Οι Βρετανοί τα έβαλαν με τον Τούρκο βασιλιά του γιαουρτιού

Την απίστευτη αποκάλυψη έκανε η σύζυγος του Τούρκου που έχει καπηλευθεί το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ
Έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε λίγα χρόνια παρουσιάζοντας το γιαούρτι του ως ελληνικό στο αμερικανικό καταναλωτικό κοινό, έχασε δικαστική μάχη στη Μεγάλη Βρετανία όταν αποδείχθηκε ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες για την προέλευση του προϊόντος του και τώρα κατηγορείται από την πρώην σύζυγό του ότι έκλεψε του συνταγή του από την ελληνική ΦΑΓΕ.
Ο λόγος για τον για τον κ. Chobani ή κατά κόσμον Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην συζύγου του, Αισέ Γκιράι, φέρεται να δωροδόκησε πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ για να του αποκαλύψει τη συνταγή.
Όπως αναφέρει η New York Post, που επικαλείται δικαστικά έγγραφα, «ο Ουλουκάγια απέκτησε τη συνταγή για τα Chobani χρηματίζοντας πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ».
Σύμφωνα με την Γκιράι, μάλιστα, ο… βασιλιάς του γιαουρτιού ταξίδεψε στην Ευρώπη για να συναντήσει τον πρώην υπάλληλο, τον οποίο πλήρωσε με 30.000 ευρώ για να του φανερώσει το μυστικό στον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού.
Η πρώην σύζυγός του, με την οποία επικρατεί δικαστική μάχη, ισχυρίζεται πως δικαιούται το 53% της  Chobani, ενώ σημείωσε πως στην πρώτη επιχείρηση χονδρικής παρασκευής τυριού με την επωνυμία Euphrates, που ξεκίνησε ο Ουλουκάγια, είχε επενδύσει 500.000 δολάρια.
Μάλιστα, τονίζει ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας «ήταν τόσο απεγνωσμένος για χρήματα όταν άνοιξε την Euphrates που έκλεψε επιταγές από τον αδελφό της και πλαστογράφησε την υπογραφή του».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Chobani δέχεται κατηγορίες από πρόσωπο του περιβάλλοντός του, καθώς το 2003 μέλη της οικογένειάς του από την Τουρκία κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και ο αδελφός του υπεξαίρεσαν χρήματα από την οικογενειακή επιχείρηση.
Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος της εταιρίας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι κατηγορίες της πρώην συζύγου του είναι «αβάσιμες», ενώ ο συνήγορος της Γκιράι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Βρετανοί τα έβαλαν με τον Τούρκο βασιλιά του γιαουρτιού

«Το γιαούρτι σας δεν είναι ελληνικό, κ. Chobani!»

Δικαστήριο του Λονδίνου τον ανάγκασε να παραδεχθεί ότι φτιάχνει τα προϊόντα του στις ΗΠΑ και τον κάλεσε να μην παραπλανεί τους καταναλωτές! Μπορεί στις ΗΠΑ να έχει συνδέσει το όνομά του με το ελληνικό γιαούρτι, αλλά τους Βρετανούς δεν κατάφερε να τους ξεγελάσει. Ο λόγος για τον κ. Chobani ή κατά κόσμον Χαμντί Ουλουκάγια, έναν Τούρκο που έχει γίνει ζάπλουτος πουλώντας... ελληνικό γιαούρτι. Ο Ουλουκάγια εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ και έχει θησαυρίσει με την οικογενειακή του επιχείρηση Agro Farma, καθώς πουλάει γιαούρτια που αποκαλεί ελληνικά. Ωστόσο στη Βρετανία βρήκε τοίχο, και συγκεκριμένα τον τοίχο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου που αποφάνθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να μιλάει για ελληνικό γιαούρτι, την ώρα που το προϊόν παρασκευάζεται στην Τουρκία. Για την ακρίβεια το δικαστήριο είπε ότι τα γράμματα πάνω στη συσκευασία που αναφέρουν ότι το γιαούρτι φτιάχνεται στις ΗΠΑ είναι επίτηδες πολύ μικρά και γι αυτό θα πρέπει να μεγαλώσει η γραμματοσειρά. Ο δικαστής μάλιστα είπε ότι με αυτές τις τακτικές, οι καταναλωτές στη Βρετανία έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το γιαούρτι Chobani φτιάχνεται στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η διευθύντρια της Chobani είπε ότι δεν προσπαθούν να περάσουν το γιαούρτι τους ως ελληνικό, αλλά ως προϊόν με λίγες θερμίδες. Η υπόθεση έφτασε στα βρετανικά δικαστήρια από τον μεγάλο αντίπαλο του Chobani, τη ΦΑΓΕ. Chobani και ΦΑΓΕ κονταροχτυπιούνται στις ΗΠΑ Η κόντρα Chobani και ΦΑΓΕ έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ λαθώς πρόκειται για τις δύο κορυφαίες μάρκες «ελληνικού» γιαουρτιού, με τις εταιρείες να έχουν εγκαταστήσει τα εργοστάσιά τους στη Νέα Υόρκη και να επεκτείνονται διαρκώς, Το ελληνικό γιαούρτι είναι τόσο δημοφιλές που φέρνει κέρδη για ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις, αναγκάζοντας ακόμη και μεγάλες πολυεθνικές να στραφούν στην παραγωγή του. Ξεπουλώντας στη διπλάσια τιμή από τα υπόλοιπα είδη, το ελληνικό γιαούρτι οφείλει το μυστικό της επιτυχίας του στη χρονοβόρα και ειδική διαδικασία παραγωγής του καθώς αφαιρείται περισσότερο νερό ώστε να παραμένει πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σημαντικά λιγότερες ποσότητες γιαουρτιού από τον μέσο Ευρωπαίο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να κυνηγήσουν το αμερικανικό όνειρο.

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...