Βραβευμένη με Πούλιτζερ= Δείτε τις συγκλονιστικές φωτό της ρεπόρτερ που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν

Η Γερμανίδα Άνια Νιεντρινγκχάους μάγεψε με τις φωτογραφίες της από τη Συρία, το Ιράκ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μέχρι τον Φραντσέσκο Τότι και τελικά το Αφγανιστάν
«Allahu Akbar», «Allahu Akbar» φώναξε και πλησίασε με τα μάτια να βγάζουν φλόγες το αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν οι δύο γυναίκες. Δίχως δεύτερη σκέψη όπλισε το Ak-47 και άνοιξε πυρ κόβοντας το νήμα της ζωής στη μία και τραυματίζοντας σοβαρά τη δεύτερη.

Η Γερμανίδα Άνια Νιεντρινγκχάους είδε το δολοφόνο της, τραβώντας με τα μάτια της την τελευταία μοιραία φωτογραφία της καριέρας και της ζωής της.
Η Νιεντρινγκχάους κι η Καναδή Κάθι Γκάνον, και οι δύο φωτορεπόρτερ του Associated Press, βρίσκονταν σε μία απομακρυσμένη πόλη στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν όταν αστυνομικός τις πυροβόλησε, την παραμονή των προεδρικών εκλογών, τις οποίες οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να υπονομεύσουν με μία εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών.
Η 48χρονη Άνια Νιεντρινγκχάους ήταν μία από τις πιο σημαντικές φωτογράφους της γενιάς της, ενώ χάρη στις συγκλονιστικές λήψεις της από τον πόλεμο στο Ιράκ απέσπασε βραβείο Πούλιτζερ το 2005.
Το μυστήριο της φωτογραφίας τη μάγεψε από την εφηβεία, όταν άρχισε να ασχολείται δειλά και να ανακαλύπτει τον κόσμο των παγωμένων εικόνων. Παρότι σπούδασε Φιλοσοφία, εγκατέλειψε κάθε σχετική δραστηριότητα και πήρε τη ρότα που της είπε η καρδιά της.
Με το φακό της απαθανάτισε σκηνές πόνου, θλίψης, απόγνωσης, αλλά και χαράς, γαλήνης, παιχνιδιού. Με τη φωτογραφική μηχανή της ανά χείρας και με το βλέμμα άγρυπνο αιχμαλώτισε μοναδικές στιγμές που παραμένουν ζωντανές παρότι η ίδια έφυγε.
Από τη Σύνοδο των G8, στη Συρία, το Ιράκ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μέχρι τον Φραντσέσκο Τότι και τελικά το Αφγανιστάν, οι εικόνες της Νιεντρινγκχάους συγκλόνισαν με την καθαρότητα και τον παλμό που μεταφέρουν.
Βραβευμένη με το βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία» του Διεθνούς Ιδρύματος Γυναικείων ΜΜΕ, έγινε μέλος της ομάδας του AP το 2002.
«Η Άνια και η Καθι έζησαν τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν καλύπτοντας τις συγκρούσεις. Η Ανια ήταν ταλαντούχα, δυναμική δημοσιογράφος, αγαπητή για τις διορατικές φωτογραφίες της, τη ζεστή καρδιά της και τη χαρά για τη ζωή. Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια», δήλωσε η διευθύντρια σύνταξης του AP στη Νέα Υόρκη, Κάθλιν Κάρολ.
Ο πρόεδρος του AP, Γκάρι Προύιτ, αναφέρθηκε στην 48χρονη ως «ατρόμητη, γεμάτη ζωντάνια με βραχνό γέλιο».
«Η Άνια είναι το 32ο μέλος του AP που δίνει τη ζωής της κυνηγώντας την επικαιρότητα από τότε που ιδρύθηκε το AP το 1846. Πρόκειται για το επάγγελμα των θαρραλέων και των ανθρώπων με πάθος, αυτών που αφοσιώνονται στην αποστολή να μεταδίδουν ειδήσεις που είναι σωστές, ακριβείς και σημαντικές. Η Άνια Νιεντρινγκχάους κάλυπτε αυτόν τον ορισμό με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Προύιτ

























πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...