Τριάντα χρόνια ζωής γιορτάζει το Cirque De Soleil και επιστρέφει με το Quidam

Το σημαντικότερο ακροβατικό σχήμα του κόσμου, είναι ήδη τριάντα ετών - Δείτε το επετειακό τους βίντεο
Το Cirque du Soleil ιδρύθηκε το 1984 στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον Guy Laliberte, τον Gilles Ste Croix και μία μικρή ομάδα 20 καλλιτεχνών δρόμου, γνωστοί τότε ως Les Echassiers de Baie-Saint-Paul(οι ξυλοπόδαροι του Μπε-Σεν-Πολ).


Ο βασικός ιδρυτής του, ο Guy Laliberte(Γκι Λαλιμπερτέ) ήταν ένας πλανόδιος καλλιτέχνης δρόμου, πολλές φορές άστεγος, που κατάπινε φλόγες και έπαιζε ακορντεόν. Χτίζοντας από το μηδέν την μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην ιστορία της παγκόσμιας σόου μπιζ και κατέχοντας σήμερα το 95% των μετοχών του Cirque du Soleil με προσωπική περιουσία 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο 17ος πλουσιότερος άνθρωπος στον Καναδά και το Νο 831 στην διεθνή οικονομική λίστα Forbes.

30 χρόνια ηγεμονίας σ’οτιδήποτε εμπνευσμένο, φρέσκο και πρωτοπόρο στη διεθνή σύγχρονη δημιουργία, 30 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στους αριθμούς, στις διακρίσεις, στην επιτυχία, στη φήμη, σ’ ότι αφορά την παγκόσμια σόου μπιζ
Το «Μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου», με τους χιλιάδες εργαζομένους και τα εκατομμύρια θεατές, τις κορυφαίες διακρίσεις και τις διθυραμβικές κριτικές, τους διάσημους-super stars-οπαδούς του, την τρομακτική υποδομή αλλά και το σημαντικότατο κοινωνικό-φιλανθρωπικό και περιβαντολογικό-έργο.
Το ένα και μοναδικό «Τσίρκο του Ήλιου», το απόλυτο σταυροδρόμι όλων ανεξαιρέτως των σκηνικών τεχνών, της μαγείας του τσίρκου, της μιμικής, των κλόουν, των ακροβατών και των καλλιτεχνών του δρόμου, της ποίησης του θεάτρου, της μεγαλοπρέπειας της όπερας, της γοητείας της μουσικής και του χορού, το μαγευτικό συναπάντημα των καλλιτεχνικών και αθλητικών επιτευγμάτων.
Το «νέο τσίρκο» χωρίς ζώα, που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τις έννοιες φαντασμαγορία και εντυπωσιασμός, διατηρώντας όμως παράλληλα την ψυχή του ατόφια κι ανέπαφη. Προσφέροντας ουσία και προβληματισμό, γέλιο, χαρά αλλά και συγκίνηση, εσωτερικότητα και βάθος, μέσα από τα μεγαλύτερα και εκθαμβωτικότερα υπερθεάματα που έγιναν ποτέ.
Με δύο βασικά συστατικά στοιχεία να συνθέτουν από κοινού αυτό το διαχρονικό μυστικό της τεράστιας επιτυχίας του. Από τη μία ο μοναδικός συνδυασμός της αυθεντικής έμπνευσης, της απόλυτης ποιότητας και της υψηλότατης αισθητικής με τη διασφάλιση της μαζικής-λαϊκής διασκέδασης, μέσω μίας μεστής και περιεκτικής πλην όμως σαφέστατης, απλής και κατανοητής σκηνικής γλώσσας. Κάτι άλλωστε που αποτελεί την ζητούμενη επιτομή της αληθινής τέχνης. Από την άλλη η μαγική του εκείνη ιδιότητα-και δυσεύρετη ικανότητα, να αλλάζει, να μεταμορφώνεται διαρκώς στην εικόνα, διατηρώντας πάγια μόνο την ποιότητα και την μεγαλοπρέπεια του. Μία αέναη δηλαδή ανανέωση που διαρκώς προσφέρει στον θεατή κάτι φρέσκο και ξεχωριστό, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον και την περιέργειά του, μακριά από την παραμικρή επανάληψη ή κορεσμό.
30 ολόκληρα χρόνια Cirque du Soleil λοιπόν, που δικαιώνουν καθολικά την διακηρυγμένη αποστολή του, «να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και να αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων όλου του κόσμου, με έργα που εξυμνούν την ίδια την ανθρωπότητα, τον οικουμενικό πολιτισμό της, τα επιτεύγματά της. Με σύγχρονα δηλαδή σκηνικά θαύματα, τέτοια που μόνο αυτό ξέρει να κάνει τόσο καλά. Σαν και τις φετινές 19 διαφορετικές παραστάσεις του με τις οποίες γιορτάζει τα γενέθλιά του σε όλον τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη με το εικαστικό αριστούργημα Quidam.
  

Ένα έργο διαμάντι που φέρνει μέσα στο DNA του την αυθεντικότητα, την δυναμική και την μοναδικότητα του Cirque du Soleil, που σφράγισε επί 30 χρόνια την ιστορία των σκηνικών τεχνών, καταχωρώντας ένα νέο λήμμα στο λεξιλόγιο του ανθρώπινου πολιτισμού και αφήνοντας το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη διεθνή σύγχρονη δημιουργία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...