Σερβία: Την πλήρη εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες,ζήτησε ο πρωθυπουργός, Τουλάχιστον 20 νεκροί.

Την πλήρη εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος μετέβη σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες.

Ο κ. Βούτσιτς περιόδευσε στις πλημμυρισμένες περιοχές με βάρκα και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των ποταμών.
Η κατάσταση είναι καταστροφική και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Πρέπει να εκκενωθεί η πόλη, δήλωσε.
Από τον δήμο Ομπρένοβατς απομακρύνθηκαν 2.510 κάτοικοι και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης άλλων 1.400 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για έναν αγνοούμενο.
Πλημμύρισαν συνολικά 900 κτίρια και επλήγησαν άλλα 1.388, σύμφωνα με τα στοιχεία του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών. Τα νερά του ποταμού Κολουμπάρα απειλούν τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το Βελιγράδι.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων.
"Μην μας αναγκάζετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας και μην βάζετε σε κίνδυνο τις ζωές των διασωστών" τόνισε σε δηλώσεις του.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι στον δήμο Ομπρένοβατς κινδύνευσαν πολλές ανθρώπινες ζωές και ζήτησε από τους κατοίκους να μην παραμένουν στις στέγες σπιτιών και στα μπαλκόνια αρνούμενοι τη βοήθεια των ομάδων διάσωσης, επειδή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ δήλωσε από την πόλη Σουμπότιτα ότι αναμένεται βοήθεια από την ΕΕ στους πληγέντες κατοίκους της Σερβίας ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία αποστέλλουν ειδικούς και αντλίες.
 πηγη

Οι χειρότερες εδώ και 120 χρόνια - Χιλιάδες όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Τις χειρότερες πλημμύρες αντιμετωπίζουν Σερβία και Βοσνία εδώ και 120 χρόνια, με τουλάχιστον 20 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 10.000 να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, σφοδρές βροχοπτώσεις όπως αυτές που έπληξαν τις περιοχές αυτές συμβαίνουν κάθε 100 χρόνια.



Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι της Βοσνίας τουλάχιστον 12 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για ακόμα περισσότερα θύματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η στάθμη του νερού έχει φτάσει ακόμα και το δεύτερο όροφο πολυκατοικιών, ενώ πολλοί ήταν οι πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στις οροφές των κατοικιών και διασώθηκαν με ελικόπτερα των σωστικών συνεργείων.



Την ίδια στιγμή, στη Σερβία έχουν σημειωθεί οκτώ θάνατοι, ενώ ο στρατός και οι διασώστες χρησιμοποιούν βάρκες και ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες εγκλωβισμένων στην πόλη Ομπρενοβάτς, κοντά στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι νέα υπερχείλιση του ποταμού Σάβα αναμένεται μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής.
Παράλληλα, εκατοντάδες είναι οι εθελοντές που απάντησαν θετικά στην κάλεσμα της κυβέρνησης να ενισχύσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών.



Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει για τα δεκάδες κατοικίδια ζώα που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες. Για το λόγο αυτό πολλοί είναι οι εθελοντές και οι διασώστες που τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...