Στην τελική ευθεία βάζει δίλημμα... στους νέους Το Ποτάμι

Ενας πίνακας με «αποτυπώματα» κιμωλίας που αλλάζουν κάθε μέρα, ακολουθώντας τον χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, υποδέχεται τους εθελοντές και τους επισκέπτες του Ποταμιού. «Εννιά και σήμερα», έγραψαν στον πίνακα οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη την περασμένη Πέμπτη - έκαναν δηλαδή ό,τι συνηθίζουν εδώ και έναν μήνα. Σβήνουν το... χθες και αισιοδοξούν για την επόμενη μέρα κοιτώντας προς τις ευρωκάλπες.

«Αν όχι τώρα, πότε;» αναγράφεται στην αφίσα που υποδέχεται τους επισκέπτες των γραφείων του Ποταμιού. Στο εσωτερικό, οι συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη έχουν ξεκινήσει ήδη την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τι
«Αν όχι τώρα, πότε;» αναγράφεται στην αφίσα που υποδέχεται τους επισκέπτες των γραφείων του Ποταμιού. Στο εσωτερικό, οι συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη έχουν ξεκινήσει ήδη την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις κάλπες.
Το Ποτάμι δεν θα μπορούσε να μην αναδείξει το δικό του δίλημμα προ των εκλογών, όπως ενεργούν τα «παλιά» -κατά τα στελέχη του- κόμματα. «Αν όχι τώρα, πότε;», ρωτούν όσους φτάνουν στη Σεβαστουπόλεως 22. Πρόκειται για μια αφίσα με κόκκινο φόντο και «σήμα κατατεθέν» τον Στ. Θεοδωράκη, κολλημένη στη γυάλινη πόρτα εισόδου των γραφείων του κόμματος που διεκδικεί την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές.
Οποιος, δε, προχωρά στο εσωτερικό του ισογείου (όπως το «Εθνος της Κυριακής») αντιλαμβάνεται ότι κάτι στήνεται για την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Είναι οι εργασίες τοποθέτησης μιας μεγάλης οθόνης για να παρακολουθήσουν στελέχη και φίλοι του κόμματος τα αποτελέσματα του α' γύρου αλλά και η προετοιμασία του χώρου (του επιμελώς... ατημέλητου) για τις δηλώσεις του αρχηγού (όταν το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει δώσει σαφή εικόνα).
Το Ποτάμι κατεβαίνει στις ευρωεκλογές και δεν λέει κουβέντα για τη μάχη στην αυτοδιοικητική αρένα. Θα συνεχίσει έτσι την τελευταία εβδομάδα; Οι πληροφορίες λένε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Γιάννη Μπουτάρη και ότι στην εκδήλωση του Ποταμιού την Τρίτη στη συμπρωτεύουσα ο δήμαρχος θα είναι εκεί. Οι ίδιες πηγές εικάζουν ότι ο αρχηγός του κόμματος κλείνει το μάτι και προς τον Γιώργο Καμίνη και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη μάχη για το πέρασμα στον β' γύρο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Στην τελική ευθεία βάζει δίλημμα... στους νέους
Σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι υποστηρίζει ότι είναι κοντά σε υποψηφίους της αυτοδιοίκησης που δεν προέρχονται από «κομματικό σωλήνα». Το ζήτημά του, πάντως, με στόχο τη δική του δοκιμασία στις ευρωεκλογές αφορά την προσέλκυση ψηφοφόρων, τόσο των νέων όσο και από τις μεγαλύτερες γενιές.
Περιμένουν «επίθεση» της Ελιάς
Στη Σεβαστουπόλεως διαβάζουν δημοσκοπικά ευρήματα και πιστεύουν ότι αν το ποσοστό της αποχής είναι σχετικά μικρό από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, τότε θα μπορούν να ελπίζουν πέρα από τη «συμπάθεια και στη σθεναρή στήριξη των ψηφοφόρων».
Στην τελική ευθεία βάζει δίλημμα... στους νέους
Ταυτόχρονα «οπλίζονται» για την αναμενόμενη«επίθεση» της Ελιάς, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να κάνει επίδειξη δύναμης επί του πρακτέου τα τελευταία 24ωρα και να μειώσει τα ποσοστά του Ποταμιού, επαναπατρίζοντας ψηφοφόρους του 2012. Ωστόσο, το κόμμα ελπίζει στην ενίσχυση των νέων. Ετσι θα κλείσει την Παρασκευή 23 Μαΐου τον προεκλογικό του αγώνα, με εκδήλωση για τους νέους στον Φωκιανό, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Εκεί ο Στ. Θεοδωράκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για την προστασία των νέων ανέργων, των νέων επιχειρηματιών και γενικώς για τη νέα γενιά που ζει και κινείται με στόχο τη μετα-μνημόνιο εποχή. Μία ημέρα πριν θα «επιστρέψει» στην Κρήτη, εκεί απ' όπου ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα: στο Ηράκλειο, στην προβλήτα του Λιμεναρχείου, όπου καλεί εθελοντές και φίλους για το τελικό προεκλογικό ραντεβού.
ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Στόχος και οι συνταξιούχοι
Σε όλα τα γκάλοπ (και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων) ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγεται ότι έχει σημαντικές δυνάμεις στις μικρότερες ηλικίες και μέχρι τα 55. Διαπιστώνει τεράστια «τρύπα» στους συνταξιούχους και στους ανθρώπους που έχουν υποστεί την κρίση πριν να βγουν στη σύνταξη και ταυτόχρονα δεν «εμπιστεύονται» εύκολα τις νέες εναλλακτικές προτάσεις. Γι' αυτό και το Ποτάμι θα επιχειρήσει μέσα στον «πόλεμο» των 7 τελευταίων ημερών να προσεγγίσει πληθυσμιακές ομάδες που, εφόσον εξασφαλίσει την υποστήριξή τους, θα του δώσουν ποσοστό-έκπληξη.
Φόβοι και ανησυχίες υπάρχουν. Οχι μόνο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο... μη ελεγχόμενης αποχής στον β' γύρο - άρα και στις ευρωεκλογές.
Υποστηρίζει εν τω μεταξύ ότι οι «κομματικοί στρατοί» μπορεί να κάνουν τα «συνήθη θαύματα», τη στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να μη στείλει εκλογικούς αντιπροσώπους ως «επιτηρητές» στις σχολικές τάξεις. Και μήνυμα, πάντως, υπάρχει. Το κεντρικό είναι ότι το Ποτάμι μετά τις εκλογές θα επιδιώξει συνεργασίες με «όσους προτείνουν λύσεις και έχουν προτάσεις». Το σίγουρο είναι ότι επί του παρόντος το Ποτάμι δεν μπορεί να «καθοδηγήσει» εξελίξεις - και αυτό γιατί δεν έχει εκπροσώπους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αρα ετοιμάζεται περισσότερο για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...