Μετά από 40 χρόνια στο θρόνο της Ισπανίας,Παραιτείται ο Χουάν Κάρλος -Abdica el rey de España Juan Carlos

Μετά από 40 χρόνια στο θρόνο της Ισπανίας ο Χουάν Κάρλος παραιτείται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι και χρέη βασιλιά θα αναλάβει ο 46χρονος γιος του Φελίπε.Η παραίτηση του άλλοτε δημοφιλούς μονάρχη πραγματοποιείται στη σκιά του σκανδάλου για διαφθορά, στο οποίο εμπλέκονται η κόρη και ο γαμπρός του.


Ο Βασιλιάς είναι πεπεισμένος ότι η απόφασή του είναι σωστή και θα εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους είπε κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος περιέγραψε το Χουάν Κάρλος ως το "καλύτερο σύμβολο ενότητας και ειρήνης για τη χώρα".
Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
"Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα ο Χουάν Κάρλος έχαιρε της εμπιστοσύνης των Ισπανών, ειδικά μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975, και της προσπάθειάς του να αποτρέψει ένα νέο πραξικόπημα το 1981. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή κλονίστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω της έρευνας για διαφθορά στην οποία ενεπλάκησαν η κόρη και ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος.πηγη

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος

 

Την παραίτηση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε το πρωί ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον βασιλιά στα ανάκτορα μετά από αίτημα του Χουάν Κάρλος.
Ο ίδιος του ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τον θρόνο και ότι τη θέση του θα πάρει ο πρίγκιπας Φίλιππος.
Ο 76χρονος Χούαν Κάρλος είχε υποβληθεί τους τελευταίους μήνες σε αρκετές επεμβάσεις στο πόδι ενώ η υγεία του είναι αρκετά κλονισμένη.
Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πηγή από το παλάτι, ανέφερε ότι ο βασιλιάς αποφάσισε να παραιτηθεί για πολιτικούς λόγους περισσότερο παρά για λόγους υγείας.
«Οι λόγοι είναι πολιτικοί. Αποφάσισε να παραιτηθεί γιατί πιστεύει πολύ στη νέα γενιά της χώρας και γι αυτό θέλει να παραδώσει τον θρόνο του στον γιο του που είναι νέος, όπως άλλωστε έγινε και με τον ίδιο όταν ήταν 37 ετών που πήρε το θρόνο από τον πατέρα του», δήλωσε η πηγή αυτή που θέλησε να μείνει ανώνυμη.
..
 euronews (en español

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...