Spiegel: Ελληνες εφοπλιστές, πλούτος φορο-ασυλίας -ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Πλούτος και κρυψίνοια» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην έκδοση της Δευτέρας του περιοδικού SPIEGEL και το οποίο έχει ως θέμα τις φορολογικές διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι έλληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής διαδικτυακής έκδοσης της Deutsche Welle.

Όπως διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό, οι έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν πλοία σαν μην υπήρχε ποτέ κρίση στη ναυτιλία. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι το 2012 είχαν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 275 καινούργιων πλοίων αξίας 10 δις ευρώ και άλλα τόσα για την ανακαίνιση του στόλου τους.
Μόνον για τις πρώτες εβδομάδες του 2014 το κόστος για παραγγελίες καινούργιων πλοίων και αγορές μεταχειρισμένων ανέρχεται στα 5 δις ευρώ. Όπως δηλώνει στο περιοδικό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, «τα χρήματα προέρχονται από τις δικές μας τσέπες».
Αν και μεγάλο μέρος των δανειακών ανοιγμάτων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών είναι σε εφοπλιστικά κεφάλαια, όπως αποδείχθηκε όταν έσκασε η φούσκα.
Αφορολόγητα… 140 δισ.
Ως μία από τις αιτίες για την υψηλή αυτή ρευστότητα που παρουσιάζουν οι έλληνες εφοπλιστές μεσούσης της κρίσης που επικρατεί στη διεθνή ναυσιπλοΐα, αναφέρεται το γεγονός ότι πληρώνουν ελάχιστους –σε σχέση με το εύρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας- φόρους.
Επικαλούμενο διεθνείς αναλύσεις το SPIEGEL υποστηρίζει ότι από το 2002 ως σήμερα έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν φορολογήσει τουλάχιστον 140 δις ευρώ. Αλλά και πέραν αυτού – βάση 58 ειδικών ρυθμίσεων, οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Όπως σημειώνεται, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν προστατεύονται τόσο πολύ οι εφοπλιστές από οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως στην Ελλάδα, αναφέρει η παρουσίαση της Deutsche Welle.
Αντιδρώντας σε αυτήν την παρατήρηση ο κ. Βενιάμης υποστηρίζει ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους “ως ιδιώτες όπως και άλλοι”. Βασιζόμενο σε στοιχεία ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, το SPIEGEL γράφει ότι το 2012 οι εφοπλιστές πλήρωσαν ως ιδιώτες φόρους ύψους 15 εκ. ευρώ την ώρα που οι έλληνες ναυτικοί έχουν καταβάλει φόρους ύψους 55 εκ. ευρώ.
Υποκύπτοντας στις πιέσεις που τους ασκήθηκαν οι εφοπλιστές υποσχέθηκαν ως “εθελοντική συνεισφορά” τον διπλασιασμό του φόρου στο τονάζ των πλοίων για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως όμως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ενώ η κυβέρνηση αναμένει από αυτό το διπλασιασμό ετήσια έσοδα ύψους 140 εκ. ευρώ, οι εφοπλιστές τα υπολογίζουν σε λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Τo δημοσίευμα βγαίνει σε μια φάση αποκαλύψεων για την χρηματοδότηση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές, όπως προκύπτει κι από ρεπορτάζ του “Unfollow”.

  • Συνομιλίες με το Ιράν για το Ιράκ εξετάζουν οι ΗΠΑ Φωτογραφία αρχείου Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να απωθήσει τις επιθέσεις σουνιτών μαχητών, οι οποίοι έχουν καταλάβει αρκετές περιοχές της χώρας, εξετάζουν οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα ενισχύουν τη στρατιωτική φύλαξη της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη.
  • Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο Εκπνέει το τελεσίγραφο της Gazprom στην Ουκρανία Σε νέο αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ για να αποφευχθεί μια επικείμενη διακοπή του φυσικού αερίου και στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) λήγει το τελεσίγραφο της Μόσχας προς το Κίεβο να αποπληρώσει το χρέος της, δήλωσε ουκρανική κυβερνητική πηγή.
  • Μουντιάλ 2014, 6ος Ομιος Το πήρε πάνω του ο «Λέο» Σε ένα παιχνίδι με πολύ άγχος η Αργεντινή χρειάστηκε ένα καταπληκτικό γκολ του Μέσι γαι να πάρει τη νίκη επί της Βοσνίας (2-1). Ιδανικό ξεκίνημα στο Μουντιάλ πραγματοποίησε η Αργεντινή, καθώς επικράτησε 2-1 της Βοσνίας με το αυτογκόλ του Κολάσιντας (3') και το εξαιρετικό τέρμα του Μέσι (65'). Στο φινάλε του ματς ο Ιμπίσεβιτς μείωσε για την Βοσνία.
  • ΛΗΜΝΟΣ Ενας ναός κοιτάει τον ουρανό ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΚΑΒΙΩΤΙΣΣΑ Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4 χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Αγ. Ευστράτιοι που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθόυν από επιδρομές Τούρκων.
  • Μουντιάλ 2014, 5ος Ομιλος Γαλλία is back! Έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας της από το Μουντιάλ, η Γαλλία επέστρεψε με νίκη (3-0 την Ονδούρα) Με τα δύο γκολ του Μπενζεμά (45' και 72') και το αυτογκόλ του Βαγιαδάρες (48') η Γαλλία επικράτησε 3-0 της Ονδούρας, στον δεύτερο αγώνα του 5ου ομίλου.
  • Τι λέει το ΥΠΕΞ για την παρακολούθηση email από τη Γερμανία «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί άμεση απάντηση στο δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με δημοσίευμα για παρακολούθηση της διαδικτυακής αλληλογραφίας πολιτών πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από γερμανικές υπηρεσίες ασφάλειας.
  • ΜΟΥΝΤΙΑΛ Ηρεμία και ανασυγκρότηση για την Εθνική Ηρεμία συνέστησε ο Φερνάντο Σάντος μετά την ήττα από την Κολομβία και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο ανασύνταξης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για το παιχνίδι με την Ιαπωνία την Παρασκευή (20/6) Η αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής του 3ου ομίλου,ανάμεσα στην Εθνική μας και τους Ιάπωνες είναι τελικός και για τις δύο ομάδες. Όποια εκ των δύο ηττηθεί, τότε αποχαιρετάει και πρόωρα τη διοργάνωση. Για τον λόγο αυτό, ο Φερνάντο Σάντος, μετά την ήττα από την Κολομβία έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση...ανασυγκρότησης και ηρεμίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
  • ΤΑΙΠΕΔ: Με βούλα ΣτΕ προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις Απέρριψε τις προσφυγές Σωματείων και πολιτών 8 δημόσιων φορέων Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με 11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε τις προσφυγές οκτώ Δημοσιών φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών) που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των εν λόγω φορέων.
  • Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Δικός του ο Ρατ! Σε προφορική συμφωνία έχουν έρθει ΠΑΟΚ και Ρατ, ενώ το μόνο που μένει είναι οι υπογραφές Κι ενώ όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στο Μουντιάλ, ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρώτη του μεταγραφή που ακούει στο όνομα Ράζβαν Ρατς.
  • Λιβύη: Νεκροί τέσσερις σε συγκρούσεις στη Βεγγάζη Δυνάμεις του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και ένοπλοι ισλαμιστές Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Βεγγάζη της Λιβύης και στα προάστιά της ανάμεσα στις δυνάμεις του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και σε ένοπλους ισλαμιστές, ανακοίνωσαν σήμερα ιατρικοί αξιωματούχοι.
  • Μουντιάλ 2014, Βραζιλία Έντεκα συλλήψεις πριν το ματς της Ελλάδας Η ένταση στην Βραζιλία συνεχίζεται και η αστυνομία προέβη σε 11 συλλήψεις πριν το ματς Κολομβία- Ελλάδα (14/6) Στην Βραζιλία όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο οι διαδηλώσεις ενάντια στην FIFA και την Κυβέρνηση δεν έχουν σταματημό! Το αποτέλεσμα ήταν το Σάββατο (14/6) η αστυνομία να προχωρήσει σε 11 συλλήψεις πριν το ματς Κολομβία- Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...