Αντικρουόμενες δηλώσεις για συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία

Σε αντικρουόμενες ανακοινώσεις προχώρησαν Κίεβο και Μόσχα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε, αντίθετα από την ουκρανική προεδρία, ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση.


Προηγουμένως,ο Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με το BBC, ανέφερε πως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, κατέληξαν σε συμφωνία για "διαρκή εκεχειρία". Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε ότι "οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που χρειάζεται να γίνει για τη διευθέτηση του ζητήματος" προϊδεάζοντας για μια συμφωνία.

Όπως μετέδωσε το Ιντερφαξ επικαλούμενο τη ρωσική προεδρία, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν "για την στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία" και αντάλλαξαν απόψεις για το γεγονός ότι "προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας".

"Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών συνέπεσαν σε μεγάλο βαθμό ως προς τους πιθανούς τρόπους εξόδου από τη σημερινή σοβαρή κρίση", είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν,Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε επίσης πως είναι “πολύ νωρίς για να κρίνουμε τι σημαίνει η κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία”, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική λύση στην ουκρανική κρίση «εάν η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει τεθωρακισμένα και στρατιώτες δήθεν ως αυτονομιστές». 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...