«Κατρακύλα» δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Μαύρη Τετάρτη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να… καταρρέει στις 888,93 μονάδες εν μέσω του κλίματος αμφισβήτησης της πολιτικής σταθερότητας.

 Το κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκε για τα καλά την Τετάρτη, βυθίζοντας τον ΓΔ κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες, καταγράφοντας νέες ισχυρές απώλειες της τάξης του 6,25%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 256,313 εκατ. ευρώ.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι και κατά 10,05%, φθάνοντας μια ανάσα πριν σπάσει το φράγμα των 850 μονάδων, ενώ ενδεικτικά ο δείκτης των τραπεζών έφθασε να πέφτει ως και το 15,18%, πριν κλείσει στο -7%.
Τα μεγάλα θεσμικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να πωλούν τις συμμετοχές τους σε ελληνικές εταιρείες και να αποχωρούν από την χρηματιστηριακή αγορά,  ρευστοποιώντας τις θέσεις τους και παρασύροντας σε μεγάλη πτώση τις τιμές όλων των μετοχών, γυρίζοντας τις σε επίπεδα του 2013 ή και παλαιότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 20 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση, 113 σημείωσαν πτώση και 12 παρέμεναν σταθερές.
Ανεβαίνουν τα spreads

Έντονα ανοδική πορεία διαγράφουν την ίδια ώρα τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που νωρίτερα είχε φθάσει και στο 7,78%, κυμαινόταν περίπου στις 5 το απόγευμα στο 7,50% από 6,93% χθες σπρώχνοντας το σπρεντ του ελληνικού 10ετους στις 669 μονάδες βάσης.

Αναλυτές αναφέρουν ότι τόσο η συμπεριφορά των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όσο και η πίεση που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, εξηγείται από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και το υψηλό ρίσκο που αυτό εμπεριέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...