Ιστορική συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών που εδώ και δύο χρόνια είναι τεταμένες με αφορμή τα διαφιλονικούμενα νησιά στον Ειρηνικό
Τα "χέρια" έδωσαν σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο Κινέζος πρόεδρος, σε μία ιστορική συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου οικονομικής συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), ύστερα από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων των δύο ασιατικών γιγάντων με αφορμή τα διαφιλονικούμενα νησιά στον Ειρηνικό.



Για τα διεθνή ΜΜΕ, η συνάντηση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, στο Πεκίνο καλλιεργεί ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Κίνα και Ιαπωνία είχαν εκδώσει την Παρασκευή κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμφωνούσαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τον δίαυλο επικοινωνία τους σε επίπεδο πολιτικής, διπλωματίας και ασφάλειας. Στο κοινό ανακοινωθέν τους, Πεκίνο και Τόκιο "συμφωνούσαν ότι διαφωνούσαν" για να τα νησιά Ντιαογού- Σενκάκου.

Ο Σίνζο Άμπε έγινε δεκτός από τον Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού στην κινεζική πρωτεύουσα και η χειραψία τους ήταν μία σπάνια εικόνα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως γράφει η εφημερίδα "Guardian".

Μετά τη συνάντηση, ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε πως η σταθερότητα στη σχέση με την Ιαπωνία είναι "προς όφελος και των δύο πλευρών". "Η βελτίωση των διμερών σχέσεων", τόνισε, "είναι ευχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας".

Από την πλευρά του Τόκιο, δια στόματος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ανέφερε πως η «ειρηνική κινεζική ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία» για τη "χώρα του ανατέλλοντος ηλίου".
     
"Πολλές χώρες ήλπιζαν σε αυτή τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, και όχι μόνο οι ασιατικές χώρες. Νομίζω ότι κάναμε ένα πρώτο βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων", δήλωσε ο Άμπε στο τέλος της συνάντησης, της πρώτης από τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να σηματοδοτήσει την αρχή της "επανόδου σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα".

Στη διάρκεια της συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Άμπε πρότεινε αναφορικά με τα διαφιλονικούμενα νησιά την  καθιέρωση ενός μηχανισμού θαλάσσιας επικοινωνίας για να αποφευχθούν εντάσεις σε σχέση με τα ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα που η Ιαπωνία διεκδικεί με το όνομα Σενκάκου και η Κίνα με το όνομα Ντιαογιού. Τα νησιά διεκδικεί και η Ταϊβάν.

"Πιστεύω ότι αρχίζουμε να εργαζόμαστε συγκεκριμένα" για το θέμα αυτό, τόνισε, προτείνοντας συνάντηση μεταξύ των θαλασσίων αρχών των δυο κρατών.

Εκτός από ιστορικές διαφορές, η εθνικοποίηση από το ιαπωνικό κράτος το Φθινόπωρο του 2012, τριών από τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα προκάλεσε νέα ένταση. Τα νησιά τελούν εδώ και καιρό υπό ιαπωνική διοίκηση.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...