Εντείνεται ο «πόλεμος» μεταξύ «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών»

Απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα για τις τελευταίες δηλώσεις Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχουν εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε».
Την ίδια ώρα, δεχόταν εισηγήσεις για διαγραφή του Φίλιππου Σαχινίδη και του Θάνου Μωραΐτη, που με δηλώσεις τους τάσσονται υπέρ των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού, ζητώντας μάλιστα τις έδρες των δύο βουλευτών.

Απαντώντας στον κ.Μωραΐτη, και όσα είπε περί «δραπέτευσης» της κυβέρνησης δια της επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, «τυχοδιωκτικών μυαλών» και «ζαριάς» για την χώρα, η Χαριλάου Τρικούπη έκανε –χωρίς να τον κατονομάζει- λόγο για «δυο-τρία στελέχη» που «επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της χώρας και της παράταξης, ασεβούν σε βάρος των συντρόφων και συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε βάρος του ελληνικού λαού στο όνομα δικών του μικρών προσωπικών στρατηγικών».

Η απάντηση ήρθε από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου Σωκράτη Ξυνίδη, που υποστήριξε ότι «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», θυμίζοντας –επίσης χωρίς να τον κατονομάσει- ότι ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τη μία μέρα επιχειρηματολογούσε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπέρ της απόφασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επόμενη καταφερόταν κατά της απόφασης αυτής, ή απογειωνόταν από τις Κάννες για την Αθήνα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσγειωνόταν ως καμικάζι της αποδόμησης της ελληνικής κυβέρνησης από τους Μέρκελ-Σαρκοζί…

«Δεν υπάρχει πρόθεση διαγραφών, όμως ο κάθε πολιτικός αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και ασφαλώς έχει το δικαίωμα της αποχώρησης», υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας πάντως με νόημα ότι «όποιος αποχωρήσει δημιουργεί πρόβλημα, προξενεί διάσπαση και θα κριθεί από τον λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «δεν διαγράφουμε κανέναν», αλλά «αν κάποιος θέλει να φύγει, δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε», έλεγε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας στον Θάνο Μωραΐτη ότι «όχι μόνο ζαριές δεν ρίχνει η κυβέρνηση, αλλά προσπαθούμε να φέρουμε και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο το δυνατόν νωρίτερα έτσι ώστε η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από ζαριές της αντιπολίτευσης να αποφευχθεί». Κάλεσε μάλιστα τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανία, να πάει στο ΠΑΣΟΚ να πει τις πολιτικές του θέσεις, σημειώνοντας πως «αν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το πουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ», αφού «δεν είναι ώρα τώρα να παίζουμε τον Ιζνογκούντ».

Στην «βενιζελική» όχθη και ο Χρήστος Πρωτόπαπας που σχολίασε πως «όποιος θέλει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, είναι δική του επιλογή και ευθύνη». Ο ίδιος σημείωσε ότι «εμείς δεν προκαλούμε κανέναν, τους θέλουμε όλους στο ΠΑΣΟΚ, όσους έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ», παραδεχόμενος πάντως ως ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. Από την ίδια πλευρά και ο γραμματέας της «πράσινης» ΚΟ, Παναγιώτης Ρήγας, προειδοποίησε ότι «αν ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να λύσουμε τις διαφορές μας ή να αφηγηθούμε την περπατησιά μας στο μέλλον, χρεώνεται πολλά πράγματα».

Στο «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, πάλι, υπέρ της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ μέσα από ένα συνέδριο που θα κινητοποιήσει όλες τις ανενεργές δυνάμεις του χώρου τάχθηκε ο Φίλιππος Σαχινίδης, εκτιμώντας ότι οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τον Ιούνιο και μετά δεν ενεργοποιούν τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν με το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και τώρα κρατούν αποστάσεις. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος με άλλο κόμμα στις επικείμενες εκλογές.

«Με ευθύνη της ηγεσίας του δεν είναι το ΠΑΣΟΚ εκεί που έπρεπε να είναι», δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας πως το κόμμα έχει αποστεωθεί και έχει συνειδητά αυτό-απαξιωθεί ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσει ως ένας οργανισμός που επιτελεί τον ρόλο του και τον στόχο του. «Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δυστυχώς μετατράπηκε σε συμπλήρωμα», είπε, σημειώνοντας με νόημα την…ανησυχία που προκαλεί η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...