Άννα Χατζησοφιά, των δημοφιλών ''Καφέ της Χαράς'' & ''Κωνσταντίνου και Ελένης'': ''Η πρώτη μας κίνηση να ανοίξει η ΕΡΤ'' (Φωτό - Βίντεο)

H Aννα Χατζησοφιά  ήταν ήδη γνωστή σαν συγγραφέας-ηθοποιός, από το θέατρο και ιδιαίτερα ως επιτυχημένη σεναριογράφος σε σειρές που παίζονται ξανά και ξανά στην τηλεόραση συνεχίζοντας να έχουν πολύ μεγάλη δημοφιλία και υψηλή τηλεθέαση.

Mαζί με το Χάρη Ρώμα συνέγραψε τις σειρές «Μεν και Δεν», «Κακός Βεζίρης», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Λίφτινγκ», «Καφέ της χαράς», «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο») .
Ωστόσο στο πλατύ κοινό  ,η παρουσία της ως βουλευτού της Β’ Αθήνας ,έγινε αισθητή δια της ..απουσία της κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας .  Η κ. Χατζησοφιά που ήδη έχει στις αποσκευές της αξιόλογο κοινοβουλευτικό έργο ,παίρνοντας τη θέση του Δημήτρη Παπαδημούλη  μετά την κάθοδο του στις Ευρωεκλογές , τις ημέρες των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων βρισκόταν στο Καράκας της Βενεζουέλας εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Δικτύου Διανοούμενων και Καλλιτεχνών.

Ένα από τα αξιομνημόνευτα στιγμιότυπα της διαδικασίας ήταν όταν ο κ. Μειμαράκης αναφέρθηκε στη πρόθεση ψήφου της λέγοντας  « αν ήμουν παρούσα θα ψήφιζα παρών». Φυσικά η ίδια η στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο ψήφισε «παρούσα» δηλώνοντας μ αυτόν τον τρόπο την αντίθεση της απέναντι σε έναν κανονισμό που μόνο στο ανδρικό φύλο αναφέρεται.
Ο πολιτισμός και η παιδεία όπως επίσης και η υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών είναι κυρίως  οι τομείς δράσης της ενώ  σπεύδει να αντιπαρατεθεί ακόμα και μπροστά στα ΜΑΤ για να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα ομάδων πολιτών . Πρόσφατα βρέθηκε στην   επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας  υπό τις απειλές και τις ύβρεις «αυθόρμητων» οπαδών της ΑΕΚ.

Σε μια συγκυρία υποβάθμισης του ρόλου της Βουλής, αλλά και απαξίωσης της ίδιας της έννοιας της πολιτικής, η υποψήφια βουλευτής  έδωσε μαζί με  ολόκληρη  την  κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  ένα διμέτωπο αγώνα εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Από τη μία πλευρά στάθηκε στο πλευρό της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, που πλήττεται από την άγρια λιτότητα και την ανεργία, ενώ από την άλλη υπερασπίσθηκε κοινωνικά αγαθά, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και το περιβάλλον
Ήταν υποψήφια (έκτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) με το ΣΥΡΙΖΑ στις  εκλογές του 2009, και στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας.
Η ενασχόλησή της με την πολιτική δεν είναι όψιμη. Είναι στην Αριστερά από 15 χρονών ενώ είναι μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων.

Για  θέματα πολιτισμού αντιπαρατέθηκε πρόσφατα με τον υπουργό πολιτισμού κ. Τασούλα υπενθυμίζοντας  του το αίτημα τον εργατριών του Σικάγο το 1886  που διεκδικούσαν ψωμί και τριαντάφυλλα , δηλαδή  8ωρη εργασία αλλά και ποιότητα ζωής . « Στον ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόμαστε – τόνισε η κ. Χατζησοφιά- και θα αγωνιζόμαστε πάντα συγχρόνως για ψωμί και τριαντάφυλλα, όχι μόνο για την επιβίωση δηλαδή, αλλά και για τη χαρά της ζωής, τη δημιουργία και την τέχνη. Και αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνει και η αυριανή κυβέρνηση της ανατροπής. Να βοηθήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν.»
Oι έξυπνες ατάκες και το καυστικό χιούμορ   που την ανέδειξαν στην τηλεόραση δεν την εγκαταλείπουν ούτε στην κόντρα με τους ιδεολογικούς της αντιπάλους . Αιχμηρή, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και  επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι « εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας και του κόσμου όλου αλλά αυτό δε μπορεί να συμβεί αν δεν κουνήσουμε κι εμείς το δαχτυλάκι μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το θελήσουν οι λαοί.»

Στις συνεντεύξεις της ( “Αυγή “, Larissanet ) αποκρούει με δηλητηριώδες χιούμορ τις επιθέσεις κατά του Τσίπρα και επισημαίνει την ανάγκη δραστηριοποίησης του πολίτη.   Σταχυολογώντας  ,αναφέρουμε : «Κάθονται σπίτι, δεν κατεβαίνουν σε καμιά διαδήλωση και λένε “ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει γι αυτό; Ή τι έκανε ο Τσίπρας;”. Τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει δηλαδή; Να καταλάβει τα χειμερινά ανάκτορα; Ή περιμένουν να περπατήσει ο Τσίπρας πάνω στα κύματα; Ε, δε θα περπατήσει. Όλοι μαζί πρέπει να περπατήσουμε και να σπρώξουμε το κίνημα. Αν περιμένουμε το Μεσσία, νομίζω ότι θα αργήσει μια μέρα. Και μια αιωνιότητα, μη σας πω!
-Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας  μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα, μια νέα ημέρα για την ανασυγκρότηση της χώρας αλλά φυσικά με όλους μαζί, διαφορετικά δε γίνεται. Και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν κινηματικά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο. Αλλιώς θα πάμε σε καταστάσεις hunger games. Βλέπουμε ότι ξαναμοιράζεται ο πλούτος διεθνώς, εξαλείφεται η μεσαία τάξη, εξαφανίζονται όλα τα δικαιώματα, γυρνάμε σε πράγματα προ Βαστίλης.
 
Η κ. Χατζησοφιά διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών της Β’ Αθηνών , στις 25 Ιανουαρίου  πιστεύει ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα για την μεγάλη Ανατροπή, για την Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, που καταδίκασε την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας σε ανεργία, ανέχεια, αναξιοπρέπεια. Για να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Για να μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο, με προοπτική το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Ειδικότερα για την καλλιτεχνική παιδεία στην Ελλάδα , τομέας που την «πονάει» έχει πολλά να καυτηριάσει .
«Με τον χαμό που έγινε τα τελευταία μνημονιακά, χρόνια – επισημαίνει η κ. Χατζησοφιά- τα καλλιτεχνικά μαθήματα πετάχτηκαν στον Καιάδα της μεταρρύθμισης - απορρύθμισης. Στο δημοτικό σχολείο δόθηκε η δυνατότητα στον δάσκαλο να διδάσκει θεατρικό παιγνίδι, αν έχει παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο. Για να καταλάβουμε πόσο ολέθριο είναι αυτό για την αντίληψη που δημιουργείται για τη θεατρική τέχνη, είναι σαν να μπορούσαμε εσείς κι εγώ να διδάξουμε άλγεβρα αν απλώς είχαμε παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο μαθηματικών.

Στο πρόγραμμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο έγινε τόσος λόγος και πετάχτηκε τόση λάσπη, το οποίο τελεί ακόμα υπό διαβούλευση, ένα σημαντικό θέμα που συζητείται είναι η δημιουργία Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, για το θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο.. Φυσικά, επειδή η ελευθερία της επιλογής είναι μείζον ζήτημα, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ζητήματα αισθητικής, θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εποπτευόμενες από το υπουργείο Πολιτισμού Δραματικές Σχολές, Σχολές Κινηματογράφου και Χορού που υπάρχουν και σήμερα. Και αυτό που πρέπει να κάνει η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, και που έχει μηδενικό κόστος, είναι να θεσμοθετήσει τη διαβάθμιση των πτυχίων αυτών των σχολών, γιατί τα τελευταία χρόνια οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου, πράγμα απαράδεκτο και άδικο επαγγελματικά.»
Και φυσικά πιστεύει ότι το πρώτο μέτρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Πολιτισμού θα είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ. Μιας πρότυπης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην υπηρεσία της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της διάδοσης των Τεχνών, της ποιοτικής ψυχαγωγίας με σειρές και ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ,  που θα δίνει βήμα στους νέους  δημιουργούς  κάθε ηλικίας, και στις αποκλεισμένες μέχρι τώρα κοινωνικές ομάδες.
..

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πως σχολιάζετε την μετακίνηση της Ατζελας Γκερέκου αλλά και την προβολή των υποψηφιοτήτων της κ. Δούνια και της κ. Στανίση;
Άννα Χατζησοφιά: «Ο τρόπος που σχολιάζεται η περίπτωση της κ. Ατζελας Γκερέκου, της κ. Νόνης Δούνια και της κ. Κατερίνας Στανίση είναι ρατσιστικός και σεξιστικός . Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καυτηριάσει κανείς την πολιτική στάση . Αυτοί οι τρόποι που επιλέχτηκαν είναι απαράδεκτοι . Χρησιμοποιούν δηλαδή ημίγυμνες φωτογραφίες των υποψηφίων που τις είχαν βγάλει  στο πλαίσιο της δουλειάς τους η σε προσωπικές στιγμές . Είναι δικαίωμα του καθενός να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως θέλει. Καταδικάζω τον σεξισμό απ’ όπου και αν προέρχεται .Γιατί δεν παρουσίασαν ημίγυμνες φωτογραφίες του κ. Γρηγόρη Ψαριανού και του κ. Βασίλη Οικονόμου που επίσης άλλαξαν κόμμα αλλά σχολίασαν την επιλογή τους με πολιτικά κριτήρια; »
Ε.Ν: Βρεθήκατε και εσείς έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο να διαμαρτυρηθείτε για το κτύπημα του Παρισιού. Πως σχολιάζετε τις άγριες επιθέσεις που συνεχίζονται;
Α.Χ: «Θα επαναλάβω μόνο το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση της Αθήνας . Δε φοβάμαι ,δε μισώ. Όποια μορφή και αν παίρνει η μισαλλοδοξία είναι απεχθής.»
Ε.Ν: Ποιες  θα είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναδειχθεί κυβέρνηση στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού;
Α.Χ: Η πρώτη κίνηση κυρίως για συμβολικούς λόγους είναι να ανοίξει η ΕΡΤ. Το μαύρο στην οθόνη  ανέτρεψε κάθε έννοια δημοκρατίας και η δημοκρατία πρέπει να αποκατασταθεί . Εμείς πιστεύουμε σε μια πρότυπης δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα ταχθεί  στην υπηρεσία της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της διάδοσης των Τεχνών, της ποιοτικής ψυχαγωγίας με σειρές και ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα δίνει βήμα στους νέους  δημιουργούς  κάθε ηλικίας, και στις αποκλεισμένες μέχρι τώρα κοινωνικές ομάδες.»
Περισσότερες πληροφορίες για την κυρία Άννα Χατζησοφιά μπορείτε να βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα - chatzisofia.gr
*Το eirinika θα φιλοξενήσει μια σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους από όλα τα κόμματα για την καλύτερη κατανόηση του σκέπτεσθαι αλλά και των προσωπικών στόχων που θέτει ο καθένας Ελπίζω αυτή η παρουσίαση να σας βοηθήσει στην επιλογή ανθρώπων που αξίζουν να πάνε στην Βουλή από οποιοδήποτε κόμμα κι αν προέρχονται . Σε σας η επιλογή αλλά και ο λόγος στις 25/1
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...