Ηλίας Λιβάνης: Λύση άνευ μονομερών ενεργειών ( Συνέντευξη )


Ο τερματισμός των μνημονιακών πολιτικών αποτελεί το διακύβευμα των εκλογών, όπως δηλώνει στη «Ν» ο υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Λιβάνης.
Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;
Είναι ξεκάθαρο: Η νίκη της ελπίδας απέναντι στον φόβο, ο τερματισμός των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν στην εθνική υποτέλεια και στη λαϊκή εξαθλίωση,
η εφαρμογή πολιτικών όπως αυτές που περιγράφηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, που σε πρώτο στάδιο θα ανακουφίσουν τους πολίτες και στη συνέχεια θα τους βοηθήσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια κι αυτοσεβασμό.
Με λίγα λόγια, η επανεκκίνηση της πατρίδας μας πάνω σε πιο γερά θεμέλια.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φορτωθούμε κι ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα μας καταστήσει όμηρους χωρίς ημερομηνία λήξης σε ξένους δανειστές και την εθνική μας περιουσία βορά στα χέρια του κάθε κερδοσκόπου.
Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν, θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.
Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953. Επιθυμούμε τη θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη κι όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Απαιτείται περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του, με στόχο την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
Είναι εκ των ων ουκ άνευ η εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μια συμφωνία για ευρωπαϊκό «New Deal», καθώς και ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
Το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες. Η βούληση, άλλωστε, για ανατροπή, όπως θα εκφραστεί από τον ελληνικό λαό στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί από την τρόικα.
Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;
Πιστεύω βαθιά στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτή η πίστη μου δεν προκύπτει από μια αστήρικτη σε λογικά επιχειρήματα αισιοδοξία, αλλά τόσο από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όσο κι από την καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες.
Γι’ αυτό και δεν βλέπω δεύτερες εκλογές. Αυτό που βλέπω είναι τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει τις πόρτες του σε κάθε άξιο Ελληνα, ο οποίος αποδέχεται την αναγκαιότητα για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και είναι πρόθυμος να εργαστεί σκληρά για την υλοποίηση ενός προγράμματος διακυβέρνησης, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό τον άνθρωπο και τις ανάγκες του κι όχι αποκλειστικώς και μόνο την εξυπηρέτηση των αριθμών και των στατιστικών.
Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;
Η συμμετοχή μου στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια απόφαση ευθύνης. Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής. Είμαι εκδότης για παραπάνω από τριάντα χρόνια και η δουλειά μου είναι γνωστή σε όλους.
Κι αν μέσα από τον εκδοτικό οίκο κι από το περιοδικό «Επίκαιρα» υπήρξε μια πολιτική στάση όλη αυτή την περίοδο απέναντι στα μνημόνια και στην εθνική ταπείνωση, αυτό έγινε καθαρά από αίσθημα καθήκοντος.
Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.
Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου δεν είναι μόνο νομικώς τεκμηριωμένη, αλλά και ηθικώς επιβεβλημένη. Και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να τη δω να συμβαίνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - dhatz@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...