Προεκλογική παρέμβαση για την άδεια της Ελληνικός Χρυσός

Με έγγραφο του προς την υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη αλλά και στον ίδιο το δήμο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ταγαράς, ζητά την έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός από την αρμόδια υπηρεσία άμεσα.
Λίγες μέρες νωρίτερα στο φως είχαν έρθει καταγγελίες που ανέφεραν ότι στελέχη της Ελληνικός Χρυσός επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας, απειλώντας τον ότι αν δεν εκδώσει την άδεια πριν από τις εκλογές, θα τον καταγγείλουν στον εισαγγελέα διαφθοράς.
Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, το τελευταίο διάστημα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός ασκούν πιέσεις για την επίσπευση της έκδοσης άδειας δόμησης που αφορά στα σχέδια ανέγερσης εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Αρμόδια για την έκδοση του εγγράφου είναι η Πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη, η οποία όντας υποστελεχωμένη με τρεις υπαλλήλους εκ των οποίων οι δύο είναι σε αναρρωτική άδεια δεν έχει την άμεση δυνατότητα ελέγχου του συνόλου των φακέλων και των στοιχείων της υπόθεσης αυτής. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός αυτό, στελέχη της εταιρίας φέρονται να ασκούν πιέσεις ότι αν δεν εκδώσει η υπηρεσία την άδεια πριν τις εκλογές θα καταγγείλουν τον προϊστάμενο της στον Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Το αίτημα της εταιρίας φέρεται να συμμερίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ Ταγαράς, ο  οποίος σε έγγραφη επιστολή του την οποία παρουσιάζει ο ρ/σ Στο Κόκκινο,  με ημερομηνία 16ης Ιανουαρίου -εννέα μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές- αποφασίζει και... διατάζει τον δήμο και την Πολεοδομία να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση της άδειας.
Σημειώνεται ότι η σπουδή για να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα εγείρει ερωτήματα, από τη στιγμή που με ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επικρατέστερος για την ανάληψη της εξουσίας μετά την εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου, κι έχει δεσμευθεί ότι θα σταματήσει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.
Υπενθυμίζεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προχωράει σε ρυθμίσεις που αφορούν την Ελληνικός Χρυσός σε «περίεργες» χρονικές συγκυρίες. Τον περασμένο Ιούλιο με φωτογραφικές διατάξεις η Βουλή ενέκρινε την αυθαίρετη οικοδόμηση του εργοστασίου στις Σκουριές, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση, που είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής. H δόμηση του εργοστασίου εντάσσεται στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.
Για «βιομηχανία αδειών» της Ελληνικός Χρυσός στο ΥΠΕΚΑ και μαϊμού εγκρίσεις δόμησης είχε κάνει λόγο και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγγέλλοντας νέα «νομικά προϊόντα» που φέρεται να προσφέρει η αρμόδια για τα μεταλλεία υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  η οποία με νέα τροπολογία ανακηρύχτηκε σε Υπερ-Πολεοδομική Αρχή, έχοντας απόλυτα δικαιώματα χορήγησης εγκρίσεων δόμησης όλων των εργασιών και κτιριακών εγκαταστάσεων των μεταλλείων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...