Βαρουφάκης για συνάντηση με Ντράγκι: Η συνομιλία απέδωσε καρπούς

FAZ: Πρόταση Βαρουφάκη να δοθούν στο EFSF οι μετοχές των τραπεζών - Η ελληνική πλευρά προτείνει ανταλλαγή δανείων με μετοχές που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα
Είχαμε μια συνάντηση που απέδωσε καρπούς, δήλωσε αμέσως μετά το ραντεβού με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 



Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η Ελλάδα παρουσίασε το μήνυμά της» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κύριος Ντράγκι κατά την συνάντηση υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό.



Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική πλευρά προτείνει την ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τις μετοχές που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την FAZ το ύψος των απαιτήσεων του EFSF για τη διάσωση των τραπεζών ανέρχεται στα 30 δις ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10,9 δις ευρώ που δόθηκαν για περαιτέρω ανακεφαλοποιήσεις. Σε αντάλλαγμα το EFSF θα λάβει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, το ύψος των οποίων όμως ανέρχεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, μόλις στα 8 δις ευρώ. «41 δις έναντι 8 δις, δεν πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία», ακούγεται στο Βερολίνο, σύμφωνα με την FAZ.


Ο κύριος Βαρουφάκης κατά την άφιξή του στην έδρα της ΕΚΤ


Στη συζήτηση των δύο ανδρών επρόκειτο να αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η συνάντηση πάντως έγινε στον απόηχο των διαρροών από την ΕΚΤ το βράδυ της Τρίτης πως η Τράπεζα αρνείται την αύξηση των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να ζητά στο σχέδιό του ο κύριος Βαρουφάκης. Το ελληνικό σχέδιο προέβλεπε, βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την έκδοση πρόσθετων ομολόγων, ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως η «ενδιάμεση χρηματοδότηση» για να «ηρεμήσει η χώρα» για τους επόμενους τρεις μήνες, έως ότου να προκύψει νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Επίσης αρνητική φέρεται να είναι η ΕΚΤ και προς την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που επίσης ζητά ο κύριος Βαρουφάκης. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...