Ο Αλ.Τσίπρας θέλει ψήφο από Βουλή, λαό και εταίρους:τι θα πει στη Βουλή

Με την εισαγωγική του ομιλία ,στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει ταυτοχρόνως να «καλύψει» τρία ακροατήρια: των εταίρων- δανειστών, των αγορών και των ελλήνων πολιτών που του ανέθεσαν τη διακυβέρνηση της χώρας .


Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων αρχίζει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώνεται με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Έχοντας μπροστά του το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης ,όπου ο Γιάννης Βαρουφάκης θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους ομολόγους του της ευωζώνης αλλά και τους Κρ Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι που αναμένουν την ολοκληρωμένη πρόταση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει πρώτα να εκπέμψει το βασικό πολιτικό μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε γόνιμο έδαφος και σκοπεύει να καταστήσει καθαρή την απόφασή του να υλοποιήσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί, χωρίς όμως να κάνει πίσω από τον διακηρυγμένο στόχο να καταργήσει τα μνημόνια και να τερματίσει τη λιτότητα.

Εξάλλου όπως έλεγαν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα πει στη Βουλή ότι ακριβώς λέει και θα πει στις διαβουλεύσεις του με τους εταίρους και τα ευρωπαϊκά όργανα: Δηλαδή πως « η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ομιλία του πως η κυβέρνηση ζητά τη συμφωνία-γέφυρα ώστε να διασφαλίσει τις ανάγκες της χώρας και να έχει χρόνο για πραγματική διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας με τους εταίρους.  

Όπως αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις: πρώτο εξάμηνο θα ληφθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και όλα τα υπόλοιπα θα μετατεθούν για μετά την οριστική συμφωνία με τους εταίρους και σε βάθος τετραετίας.

 Δυο εικοσιτετραώρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση , την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί για πρώτη φορά στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει και την πρώτη τετ α τετ συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ.

Τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Βιέννη
για να συναντηθεί με τον αυστριακό Καγκελάριο Β.Φάιμαν ο οποίος επισήμανε πως θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit.

Χαραμάδα αισιοδοξίας για σύγκλιση με τις Βρυξέλλες

Την παγωμάρα που προκάλεσε αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου η ομοβροντία τελεσιγράφων από Βρυξέλλες -Βερολίνο διαδέχθηκε το Σάββατο η εύλογη ελπίδα σύγκλισης.

Την «παγωμάρα» που προκάλεσε αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου η ομοβροντία των τελεσιγράφων και των αυστηρών προειδοποιήσεων από Βρυξέλλες και Βερολίνο, διαδέχεται η εύλογη προσδοκία ότι σταδιακά οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε πιο γόνιμο έδαφος όσο η Αθήνα αποσαφηνίζει προτάσεις και προθέσεις.
Η αισιοδοξία αυτή - μαζί με την επισήμανση ότι η διαπραγμάτευση θα περάσει αρκετούς κύκλους - εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κατά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το απόγευμα του Σαββάτου.
Το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή.
Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι προγραμματικές  δηλώσεις αναμένονται με αδημονία από τους ευρωπαίους εταίρους, το ΔΝΤ αλλά και τις αγορές, προκειμένου να διαπιστώσουν με ποια μέτρα και ποιες πολιτικές σκοπεύει να υλοποιήσει τις «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» που ο ίδιος έχει δημόσια δεσμευθεί.  
Το τι περιμένουν να ακούσουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ,έχει μεταφερθεί εν πολλοίς από τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος μετείχε στο Euro Working Group της Πέμπτης και έχει καθαρή εικόνα των σημείων σύγκλισης και απόκλισης.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι προγραμματικές δηλώσεις δεν θα αφήνουν περιθώρια στους ευρωπαίους εταίρους να αμφισβητήσουν την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να «συγκρουστεί» με τις παθογένειες αλλά και να προχωρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή και απευθυνόμενος στην ελληνικό λαό δεν θα κρύψει τις δυσκολίες ενώ θα θέσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης του.
xaramada-aisiodoksias-gia-sugklisi-me-tis-brukselles

...

Εξαγγελίες σε δύο φάσεις θα κάνει αύριο ο Τσίπρας

Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα. "Μας δεσμεύει η λαϊκή εντολή", διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
eksaggelies-se-duo-faseis-tha-kanei-aurio-o-tsipras

...

Σε δύο φάσεις, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, θα χωριστεί το κυβερνητικό έργο, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα –γέφυρα που η Αθήνα προσδοκά να πάρει από τους εταίρους, δηλαδή ως το τέλος Ιουνίου, και για το υπόλοιπο της τετραετίας. 
Σ' αυτούς τους δύο άξονες, έως τον Ιούνιο και σε προοπτική 3,5 ετών εν συνεχεία, θα κινηθούν και οι αυριανές προγραμματικές δηλωσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή αύριο. Το θέμα των προγραμματικών ήταν αντικείμενο της τρίωρης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. [Με το ίδιο αντικείμενο συνεδριάζει τώρα εξάλλου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος].
Η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και το εθνικό σχέδιο είναι οι 3 προτεραιότητες της κυβέρνησης –πολύ πιο επείγουσα ασφαλώς η πρώτη από τις τρεις.
«Η κυβέρνηση μιλά τη γλώσσα της αλήθειας», δήλωνε εξάλλου η ίδια κυβερνητική πηγή, με τη διευκρίνιση ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα ακροατήρια, είτε αυτό είναι η Εθνική Αντιπροσωπεία είτε το Eurogroup. «Είμαστε δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή», ήταν το σήμα επίσης που εκπέμπεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...