Ο Φαλσιανί, οι σκιώδεις χορηγοί και οι «καταδότες»

Συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο οι μετασεισμικές δονήσεις από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τους μεγαλοκαταθέτες της ελβετικής θυγατρικής τής HSBC, της «βαριάς βιομηχανίας της φοροδιαφυγής», όπως την αποκάλεσε χθες μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

Χθες μάλιστα η Αυστρία ζήτησε και επίσημα από τη Γαλλία τη λίστα Φαλσιανί, ενώ στο Βέλγιο, κατόπιν οξύτατων πιέσεων, οι δικαστικές αρχές ανακάλεσαν προσωρινά τα διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος της ηγεσίας τής HSBC και στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Ομπάμα καταγγέλλεται ανοιχτά για τον «σκανδαλώδη» εξωδικαστικό συμβιβασμό της με την τράπεζα -ιδίως μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της «Monde» ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν χρηματοδοτούνταν υπογείως από 20 μεγαλοκαταθέτες της λίστας!
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σε τρεις μήνες στήνονται κάλπες, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται σφοδρότατες επιθέσεις για το γεγονός ότι είχε διορίσει υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων το 2010 τον Στίβεν Γκριν, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής HSBC και «πέτρα του σκανδάλου».
Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο χθες μετά την αποκάλυψη ότι οι Συντηρητικοί του Κάμερον είχαν αποδεχτεί δωρεές ύψους πέντε εκατομμυρίων λιρών από επτά Βρετανούς μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στις λίστες Φαλσιανί.
Μάταια ο «στριμωγμένος» Κάμερον υποστήριξε στη Βουλή ότι «τηρήθηκαν όλες οι πρέπουσες διαδικασίες» από τον ίδιο και το κόμμα του για τον διορισμό του «καλού υπουργού» Γκριν. Ο Μίλιμπαντ ήταν καταιγιστικός.
Παρουσίασε τον Κάμερον και το κόμμα του ως υπηρέτες της βρετανικής πλουτοκρατίας, που βάζουν τα συμφέροντα των χορηγών πάνω από αυτά των πληβείων: «Ηταν σε γνώση της κοινής γνώμης τον Σεπτέμβριο του 2010 ότι η HSBC διευκόλυνε τη φοροαποφυγή σε βιομηχανική κλίμακα. Πώς μπορεί να εξηγήσει ο πρωθυπουργός την περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ του αρχηγείου των Τόρις και του ελβετικού υποκαταστήματος της HSBC; Είναι ένας σκιώδης πρωθυπουργός, που περιτριγυρίζεται από σκιώδεις χορηγούς»!

Εμφύλιος στη «Monde»

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία ξέσπασε «εμφύλιος» μεταξύ των μεγαλομετόχων και των συντακτών της εφημερίδας «Le Monde», που ως γνωστόν πρωταγωνιστεί στις αποκαλύψεις. Σε δηλώσεις του, ο –γνωστός και για τις δηλώσεις του για την ελληνική κρίση χρέους– επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard και μέτοχος της εφημερίδας, Ματιέ Πιγκάς, ζήτησε δημόσια από τους δημοσιογράφους «να μην πέσουν στην παγίδα της κατάδοσης» –με άλλα λόγια, να μην αποκαλύψουν ονόματα Γάλλων μεγαλοκαταθετών–φοροφυγάδων της HSBC που τα έχουν βρει παρασκηνιακά με την Εφορία. «Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία (...) για να μην πέσουμε σε μια μορφή φορολογικού μακαρθισμού»!
Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της «Monde», Πιερ Μπερζέ, επιτέθηκε ευθέως στους δημοσιογράφους: «Δεν επέτρεψα για αυτό να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Αυτές είναι μέθοδοι που αποδοκιμάζω. Προφανώς, πρέπει να καταδικάσουμε τη φοροδιαφυγή και να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Είναι όμως ο ρόλος μιας εφημερίδας να ρίχνει βορά στο πλήθος ονόματα ανθρώπων; Αυτό είναι λαϊκισμός. Γίνεται για να ικανοποιηθούν τα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου. Δεν θέλω να το συγκρίνω με περασμένες εποχές, αλλά η κατάδοση είναι κατάδοση»!
Υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία των συντακτών του ο διευθυντής της «Monde», Ζιν Βαν Κοτ, υπενθύμισε απλά ότι ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας ορίζει ότι «οι μέτοχοι δεν έχουν λόγο στο δημοσιογραφικό περιεχόμενό» της. Στη συνέχεια όμως τα... χάλασε: «Μπορούμε πάντα να το συζητήσουμε. Η συζήτηση για το αν θα αποκαλυφθεί το όνομα του τάδε και όχι το όνομα του δείνα διεξάγεται ήδη εντός της συντακτικής ομάδας»!
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...