Χημικό νέφος από έκρηξη στην Ισπανία

Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών σημειώθηκε στη βόρεια Ισπανία, στην πόλη Ιγουαλάδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Η έκρηξη προκάλεσε ευρύ χημικό νέφος που συνεχίζει να απλώνεται και οι αρχές της Καταλονίας κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, την έκρηξη προκάλεσε στις 9.30 τοπική ώρα, ένωση δύο διαφορετικών χημικών ουσιών (νιτρικό οξύ και χλωριούχος σίδηρος) κατά τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο. Τραυματίστηκαν δύο μεταφορείς και ένας εργάτης. Το πορτοκαλί χημικό μανιτάρι που προκλήθηκε από την έκρηξη ήταν ορατό σε μεγάλη απόσταση από την Ιγουαλάδα, που βρίσκεται 60 χλμ. από τη Βαρκελώνη. Πολύ σύντομα απλώθηκε στις γύρω κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα πέντε πόλεις να επηρεαστούν από το νέφος.
Η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το πρωί, μέτρο που ήρθη μερικώς το μεσημέρι. Ωστόσο άτομα με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες και παιδιά έως τριών ετών καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να μην ανοίγουν τα παράθυρα. Το νέφος, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, στα μάτια και στο δέρμα. Επίσης, τόνισαν ότι η χημική ένωση μεταξύ νιτρικού οξέος και θειούχου σιδήρου μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξική στην περίπτωση που κάποιος την εισπνεύσει σε μεγάλη ποσότητα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως έχουν ήδη αρχίσει τις έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...