Αναμέτρηση υψηλών κινδύνων * Π. Ιγκλέσιας: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ευρώπη θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τη Λεπέν

Εκλογική αναμέτρηση υψηλών κινδύνων είναι οι περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες στη Γαλλία. Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο προηγείται στην πρόθεση ψήφου σημειώνοντας συνεχή άνοδο.
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa για την εφημερίδα «Le Parisien» προκάλεσε αίσθηση, με την πρόβλεψη πως το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προτιμήσει υποψηφίους της Ακροδεξιάς. Η εφημερίδα «Liberation» εκτιμά ότι «μαζική» θα είναι η εκλογή υποψηφίων του λεπενικού κόμματος.
Οι περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 22 και 29 Μαρτίου. Τα ΜΜΕ επισημαίνουν πως το Εθνικό Μέτωπο θα εκπροσωπηθεί στις εκλογές αυτές με εξαιρετικά υψηλό αριθμό υποψηφίων σε 1.909 καντόνια (στο 95% των περιφερειών εντός και εκτός Γαλλίας). Το 2008 εκπροσωπήθηκε με 1.035 υποψηφίους. Πολυάριθμοι λεπενικοί υποψήφιοι είναι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές του 2014. Η μαζική συμμετοχή τους στις περιφερειακές εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες καντονίων για την Αριστερά και τη Δεξιά ή να προσδώσει στο Ε.Μ. τον ρόλο του «διαιτητή» για την εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια δυναμική υπέρ του Εθνικού Μετώπου, το οποίο τοποθετείται τώρα ως «το τρίτο μεγάλο κόμμα της Γαλλίας» και διεκδικεί πολιτική εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα της εκτελεστικής εξουσίας. Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Μαρίν Λεπέν θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 σε μονομαχία με τον υποψήφιο της Αριστεράς ή της Δεξιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες κοινής γνώμης, το λεπενικό κόμμα δεν επωφελείται πλέον μόνο από την «ψήφο διαμαρτυρίας». Φαίνεται ότι έπαψε να δημιουργεί φόβο και ενδοιασμούς σε μια μερίδα ψηφοφόρων που δελεάζονται από τα λαϊκιστικά συνθήματα και την προσωπικότητα της Μαρίν Λεπέν.
Οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για εκλογικό βατερλό του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκάλεσαν ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μπήκε στην πρώτη γραμμή ξεκινώντας προεκλογική κινητοποίηση με συγκεντρώσεις στην επαρχία. Κάλεσε τους Σοσιαλιστές υποψηφίους να προβάλουν την εικόνα μιας «υπεύθυνης Αριστεράς» και να υπενθυμίζουν ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι ο κυριότερος αντίπαλος».

Ανησυχεί ο Σαρκοζί

Η διαπίστωση ότι το λεπενικό κόμμα αποσπά ολοένα περισσότερο δεξιούς ψηφοφόρους ανάγκασε τον Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρο του δεξιού κόμματος UMP, να πάρει ενεργό μέρος στην προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές και να ενδυθεί τον ρόλο του «κυριότερου αντιπάλου» της Μαρίν Λεπέν. «Το να ψηφίσετε Ε.Μ. στον πρώτο γύρο σημαίνει ότι θα δώσετε τη νίκη στην Αριστερά στον δεύτερο γύρο», τόνισε. Πρόκειται για FNPS (Εθνικό Μέτωπο-Σοσιαλιστικό Κόμμα). Ψηφίστε για την UMP που δεν προκάλεσε ποτέ τη νίκη της Αριστεράς».
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την ειρωνική αντίδραση της Μαρίν Λεπέν, που κατήγγειλε «υποκλοπή συνθημάτων της», γιατί η ίδια χρησιμοποίησε πρώτη τον όρο «κόκκινο χαρτόνι» για το UMPS (UMPΣΚ) για να δείξει την πολιτική συμπαιγνία της Δεξιάς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Π. Ιγκλέσιας: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ευρώπη θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τη Λεπέν


Ο 36χρονος Ισπανός πολιτικός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες
Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα [..] ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με τη Μαρίν Λε Πεν, δηλώνει στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Συγκεκριμένα, ο 36χρονος Ισπανός πολιτικός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, εάν συνεχίσουν να εφαρμόζουν έναν δογματισμό που έχει φέρει εμάς τους Ευρωπαίους σε μία καταστροφή, ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με την (σ.σ. επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λε Πεν. Και δεν θέλω αυτό να συμβεί».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Ιγκλέσιας, παρότι είναι μόλις 36 ετών, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Αυτό, όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του σταθμού, είναι ένα γεγονός που φαίνεται να ανησυχεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα. «Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που μίλησαν με το CNBC, υπουργοί Οικονομικών και πρωθυπουργοί στην Ευρώπη εκφράζουν ανησυχία ότι εάν φανούν επιεικείς με την Ελλάδα, αυτό θα ενθαρρύνει άλλα κινήματα που εναντιώνονται στη λιτότητα. Το κόμμα του Ιγκλέσιας «Podemos», είναι στην κορυφή του καταλόγου» προσθέτει το CNBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...