Μετωπική σύγκρουση Νετανιάχου- Λευκού Οίκου για το Ιράν

Ρήξη με τον Λευκό Οίκο  και έντονες τριβές μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη επίσκεψη και ομιλία στη Βουλή, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε «προειδοποιητικές βολές» κατά της αναμενόμενης ρητορικής του Νετανιάχου για το Ιράν, ενώ περισσότεροι από 50 βουλευτές των Δημοκρατικών δεν παρέστησαν στην ομιλία.

Πριν ακόμα φθάσει τις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με ένα μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων ο Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του έδειξαν την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να μην του επιτρέψει να εκτροχιάσει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη, με το να ζητάει στην ουσία την παρέμβαση του Κογκρέσου.
Εντονες οι επικρίσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό | REUTERS/Kevin Lamarque
Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα όχι πολύ διπλωματική, ο Ομπάμα επέκρινε τις θέσεις του Τελ-Αβίβ μιλώντας στο Reuters: «Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι ο διπλασιασμός των κυρώσεων ή η ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Και δεν υπάρχει ειδικός για το Ιράν και τα πυρηνικά όπλα  σε όλο τον κόσμο που να πιστεύει σοβαρά ότι το Ιράν θα  υποχωρήσει σε πρόσθετες κυρώσεις, καταργώντας το πυρηνικό του πρόγραμμα»,  είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που χαρακτήρισε την απόφαση του Νετανιάχου να επισκεφθεί την ΟυάσιΝγκτον «αντιπερισπασμό» από την προτεραιότητα που είναι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.
«Οχι μόνο φαίνεται σαν να πολιτικοποιεί τη σχέση, αλλά πρόβλημα επίσης αποτελεί το γεγονός ότι το θέμα της ομιλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού αφορά ένα ζήτημα στο οποίο η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ -δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του- βρίσκεται σε διαφωνία μαζί του. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι λάθος του πρωθυπουργού οποιασδήποτε χώρας να έρχεται για να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη χώρα τους».
Περισσότεροι από 50 βουλευτές των Δημοκρατικών απέφυγαν επιδεικτικά να παρευρεθούν στην ομιλία, ενώ και από αυτούς που ήταν εκεί, οι επιφανέστεροι του κόμματος όπως ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, δεν σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν τον Νετανιάχου στις κορόνες που ξεσήκωσαν τους αντιπάλους Ρεπουμπλικανούς.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρότρυνε γερουσιαστές και βουλευτές να  αντισταθούν σε μια πιθανή συμφωνία που θα περιορίζει την ικανότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με ένα πύρινο λόγο που μπορεί να περιπλέξει σημαντικά τις συνεχιζόμενες διεθνείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ελβετία. Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των Δημοκρατικών βουλευτών και οκτώ από τους γερουσιαστές του κόμματος δεν παρέστησαν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε θερμά από τα δυο νομοθετικά σώματα όταν ικέτευσε να μπλοκάρουν την άρση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα σε πιθανές υποχωρήσεις της Τεχεράνης.
Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η συμφωνία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι οι όροι όπως τέθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα στις χθεσινές του δηλώσεις «αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά, του οποίου η αχαλίνωτη επιθετικότητα αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο».
REUTERS/Kevin Lamarque
«Ο μεγαλύτερος σπόνσορας της διεθνούς τρομοκρατίας μπορεί σε λίγες εβδομάδες να έχει αρκετές ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου για να αποκτήσει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από πυρηνικά όπλα και μάλιστα με διεθνή νομιμοποίηση» ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου, γι' αυτό είπε «και αυτή η συμφωνία είναι τόσο κακή: δεν μπλοκάρει το δρόμο του Ιράν στην απόκτηση της βόμβας, αλλά ανοίγει τον δρόμο να αποκτήσει την βόμβα».
Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν πρόκειται να θέσει τη συμφωνία προς έγκριση από το Κογκρέσο, αλλά πιθανή αντίδραση από τα δύο τρίτα των βουλευτών μπορεί να υπερκεράσει το προεδρικό βέτο και να περιπλέξει την άρση των κυρώσεων. 
Ο Νετανιάχου αδιαφόρησε για τις κατηγορίες ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια και στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ -μόλις δύο εβδομάδες από τις εκλογές στη χώρα του- εξαπολύοντας τις επιθέσεις του. «Ξέρω ότι η ομιλία του έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις και λυπάμαι βαθιά που ορισμένοι την εξέλαβαν ως πολιτική κίνηση. Ποτέ δεν ήταν αυτή η  πρόθεσή μου», είπε. «Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ νιώθω μεγάλη υποχρέωση να σας μιλήσω γι' αυτό το θέμα που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη χώρα μου και την επιβίωση του λαού μου», υποστήριξε, ξεκινώντας την ομιλία του με ιστορίες από την αρχαιότητα, όταν πριν από 2.500 χρόνια οι Πέρσες συνωμοτούσαν για την εξαφάνιση των Εβραίων, και ισχυριζόμενος ότι η Τεχεράνη ακόμα «καταβροχθίζει» χώρες στη Μέση Ανατολή.
AP Photo/Andrew Harnik
Οπως σχολίασε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος, ο Νετανιάχου δεν παρουσίασε «κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης» με την ομιλία του, αφού «η απαίτηση για άνευ όρων παράδοση του Ιράν δεν είναι σχέδιο. Και καμία άλλη χώρα δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια θέση». 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...