Με κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις στο Βερολίνο ο Τσίπρας

O πρωθυπουργός θα κάνει μια πρώτη παρουσίαση της λίστας που αποφασίστηκε στην οχταμερή συνάντηση των Βρυξελλών - Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο - Στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ 
Το πρώτο κρας-τεστ για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων τον οποίο δεσμεύθηκε να καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση μετά την οχταμερή συνάντηση των Βρυξελλών την περασμένη Πέμπτη θα αποτελέσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Δευτέρας.



Ο πρωθυπουργός, ο οποίος το Σαββατοκύριακο είχε δύο συσκέψεις με τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται όταν περάσει την πόρτα της Καγκελαρίας λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) να κρατάει στα χέρια του μια πρώτη λίστα με κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις, όπως έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως οι ευρωπαίοι εταίροι, αν και η τελική αξιολόγηση του περιεχομένου θα γίνει από το Eurogroup.

Εκτός από το ελληνικό θέμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο όλη την ατζέντα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη , ενώ θα τεθούν και θέματα διμερών σχέσεων.

Στο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται στοχευμένες πολιτικές κατά της φοροδιαφυγής, ένα μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Κατά πληροφορίες στη λίστα, η οποία τις επόμενες ημέρες θα τεθεί στη διάθεση και του Brussels Group, θα περιλαμβάνονται ομαδοποιημένες μεταρρυθμίσεις με στάδια ολοκλήρωσης έως τον Ιούνιο στις οποίες θα αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία χωρίς υφεσιακά μέτρα.

Το έδαφος για τη συνάντηση αναμένεται να προετοιμάσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φραντς Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ όλης της ύλης και χωρίς πίεση.

Η γερμανική πλευρά, όπως επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο Τύπου της Γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, επιμένει στην απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η κυρία Μέρκελ δεν αναμένει ολοκληρωμένο και τελικό σχέδιο στη συνάντηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνάντηση θα διαρκέσει κατί λιγότερο από δύο ώρες καθώς στις 7 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας) οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...