«Αυτοπαγιδευτήκαμε με το κούρεμα» παραδέχεται ο Αναστασιάδης σε συνάντησης με φοιτητές... της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

«Οι συναισθηματισμοί και οι δεσμεύσεις που είχαμε όλοι αναλάβει προ των εκλογών ότι θα διαπραγματευτούμε και δεν θα αποδεχθούμε το κούρεμα των καταθέσεων, μας είχε αυτοπαγιδεύσει με αποτέλεσμα όταν βρεθήκαμε μπροστά σε τετελεσμένα ή κίνδυνους άτακτης χρεοκοπίας, να υποχρεωθούμε να υποχωρήσουμε και να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις,
όχι αρεστές, αλλά σίγουρα ωφέλιμες», παραδέχτηκε σήμερα, Τρίτη, ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι «η πρώτη απόφαση του Eurogroup ήταν πολύ πιο ανώδυνη από την οδυνηρότερη που ακολούθησε στις 25 Μαρτίου. Η πρώτη απόφαση προέβλεπε το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων κατά 6,75% και των ανασφαλίστων κατά 9,90%. Αυτό αντιστοιχούσε με τους τόκους 1,5 έως 2 χρόνων. Το κόστος θα κατανέμονταν μεταξύ των καταθετών όλων των τραπεζών και θα άφηνε εκτεθειμένα τα αποτελούντα κράτη του Eurogroup και ιδιαίτερα την ευρωζώνη, διότι ήταν η πρώτη φορά που με δική τους απόφαση παραβιαζόταν η διασφάλιση των εγγυημένων καταθέσεων».
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «αυτός ο συναισθηματισμός ήταν που οδήγησε και τη Βουλή να απορρίψει την πρώτη απόφαση για να οδηγηθούμε στη δεύτερη, όπου επικεντρώθηκε πλέον το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Λαϊκή και να συγχωνευθεί με την Τράπεζα Κύπρου και να έχουμε οδυνηρότερες συνέπειες».

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «απαιτούσε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του τραπεζικού συστήματος για να εμπιστεύεται κάποιος την επένδυση στην Κυπριακή Δημοκρατία και, βεβαίως, μέσα από τις επενδύσεις αυτό που προσδοκούμε είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα».
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι όπως έχει αναφέρει τόσο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και στην πρόεδρο της βουλής των Ελλήνων, η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, είναι ανέκαθεν αλληλέγγυες η μια προς την άλλη και η Κύπρος ήταν δίπλα στην Ελλάδα «σε κρίσιμες ώρες μέσω των εθελοντικών κινημάτων και μέσω θυσιών που έχουμε υποστεί. Να μην ξεχνούμε ότι από το κούρεμα του δημόσιου χρέους (της Ελλάδας) έχουμε υποστεί ζημιά €4 δισ., ενώ από την υποχρέωση πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχουμε υποστεί άλλα €3,5 δις.», κατέληξε.
Οι αναφορές του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν στο πλαίσιο συνάντησης με φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...