ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Διώξεις για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων»

Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν οι πρώην ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων», με τα οποία επί 18 ολόκληρα χρόνια πλούτιζαν υψηλόβαθμα στελέχη του και χρηματοδοτούνταν προεκλογικές εκστρατείες.

Σε δύσκολη θέση φέρνουν τον Μ. Ραχόι οι διώξεις για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» στο κόμμα του, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στην Ισπανία στο τέλος του έτους
Σύμφωνα με τον ανακριτή Πάμπλο Ρουθ, «ισχυρές και τεκμηριωμένες» είναι οι ενδείξεις για την ύπαρξη, επί 18 χρόνια, των ταμείων αυτών στο Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με το βούλευμα 190 σελίδων με το οποίο παραπέμπει σε δίκη έξι κατηγορουμένους για φοροδιαφυγή, μεταξύ των οποίων οι πρώην ταμίες του κόμματος Λουίς Μπάρθενας και Αλβαρο Λαπουέρτα.
Οι δύο τελευταίοι κατηγορούνται και για παράνομο πλουτισμό, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. Ο δικαστής Ρουθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διέθετε «διάφορες πηγές χρηματοδότησης στο περιθώριο των επίσημων δηλωμένων λογαριασμών του».
«Ο δικαστής θεωρεί ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Λαϊκό Κόμμα τηρούσε δεύτερα βιβλία», ανακοίνωσε το δικαστήριο. Το Λαϊκό Κόμμα διέψευσε, δηλώνοντας ότι «η ύπαρξη δεύτερων βιβλίων ουδέποτε ήταν γνωστή στο κόμμα», ανέφερε το δικαστήριο.
Οι εισαγγελικές Αρχές θα καταθέσουν το αίτημά τους σε δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα παραπεμφθούν σε δίκη οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Με τα «μαύρα» χρήματα επί 18 χρόνια πλούτιζαν υψηλόβαθμα στελέχη, χρηματοδοτούνταν προεκλογικές καμπάνιες και γίνονταν έργα συντήρησης κομματικών γραφείων.
Συνολικά υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύριο ευρώ μη δηλωμένων χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για κατασκευαστικές εργασίες στα κεντρικά γραφεία του PP στη Μαδρίτη. Η μόνη θετική είδηση για το Λαϊκό Κόμμα είναι ότι θα αποφύγει την εκδίκαση της υπόθεσης για φέτος και, μαζί με αυτήν, την επιπλέον αρνητική διαφήμιση εν όψει των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του έτους.
Αιχμές για Ραχόι
Ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος διετέλεσε ταμίας του PP από το 1990 μέχρι το 2009, είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο Ραχόι, που είναι πρόεδρος του κόμματος από το 2004, γνώριζε «από την αρχή» την ύπαρξη αυτού του παράλληλου ταμείου. Σύμφωνα με τον Μπάρθενας, το κρυφό ταμείο ιδρύθηκε το 1987 και τροφοδοτούνταν με δωρεές, ενώ τα χρήματα τα μοιράζονταν στη συνέχεια ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν τα μέσα ενημέρωσης της Ισπανίας άρχισαν να κάνουν λόγο για «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος. Αντιμέτωπος με τον σάλο που προκλήθηκε, ο Ραχόι αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2013 και ζήτησε συγνώμη από τους Ισπανούς για τα σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν το κόμμα του.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...