Ενας πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα

Στέλεχος του δεξιού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, ο Ροντρίγκο Ράτο είχε χρηματίσει μεταξύ άλλων υπουργός Οικονομικών και διευθυντής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007. Από χθες κρατείται από την αστυνομία στη Μαδρίτη ως ύποτπος για φορολογικές απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η κίνηση έγινε αργά χθες βράδυ, αφού οι ράμπο της εφορίας είχαν ερευνήσει επί αρκετές ώρες το διαμέρισμα του Ράτο στη Μαδρίτη. Η κάμερα κατέγραψε τον  ύποπτο πολιτικό να βγαίνει από το κτίριο συνοδευόμενος από αστυνομικούς και να επιβιβάζεται σε περιπολικό.
Αυτή είναι η υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο το πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο σε μια σειρά δικαστικών ερευνών κατά τραπεζιτών και πολιτικών και σίγουρα αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την φήμη των πολιτικών εν γένει και ειδικότερα του Λαικού Κόμματος και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, έξι εβδομάδες πριν της περιφερειακές και τοπικές εκλογές και μερικούς μήνες πριν τις βουλευτικές.
Πριν αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, ο Ράτο ήταν από τα κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, αναλαμβάνοντας ακι το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης Αθνάρ.
Νωρίτερα χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι οι φορολογικές αρχές έχουν ανοίξει έρευνα κατά του Ράτο, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της στρατηγικής του πρωθυπουργού Ραχόι για τον επαναπατρισμό περιουσιακών στοιχείων στην Ισπανία προσφέροντας φορολογική αμνηστία .
Όπως είπε ο υπουργός Ραφαέλ Καταλά «αυτό που ερευνάται είναι εάν η πηγή των χρημάτων που επαναπατρίστηκαν από τον Ράτο  είναι νόμιμα ή παράνομα κέρδη».
Όσο για τον ίδιο τον Ράτο, είπε στην El Pais πριν την προσαγωγή του ότι «είναι προσωπικό το θέμα» και δεν νιώθει την ανάγκη να κάνει δηλώσεις για το θέμα.
Η έρευνα στις φορολογικές του υποθέσεις είναι μια από τις πολλές που έχουν στόχο τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο και για τον ρόλο του στην κατάρρευση της τράπεζας Bankia και για ένα ξεχωριστό σκάνδαλο που αφορά την χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για δαπάνες στελεχών και διευθυντών της ίδιας αμαρτωλής τράπεζας.
Όπως διαπίστωσαν οι ανακριτές, 82 άτομα ξόδεψαν συνολικά 15,5 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2003 και του 2012 χρησιμοποιώντας αυτές τις πιστωτικές κάρτες για τα πάντα- από ανάληψη μετρητών μέχρι κοσμήματα, κρασιά ακόμα και ένα σαφάρι στην Αφρική, χωρίς να καταγράφονται αυτές οι δαπάνες πουθενά και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην εφορία. 
Ο Ράτο είχε διοριστεί πρόεδρος της τράπεζας Caja Madrid- ένα από τα μεγαλύτερα αποταμιευτικά περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ισπανία- λίγους μήνες αφού έφυγε από το ΔΝΤ, το 2007.
Η  Caja Madrid στη συνέχεια συγχωνεύτηκε  με άλλες περιφερειακές τράπεζες για να δημιουργηθεί η Bankia, η οποία αναδείχθηκε  τελικά σε σύμβολο της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.
Στο παρά... πέντε της κατάρρευσης, η Bankia διασώθηκε τελικά από την κυβέρνηση χάρη σε ένα πακέτο διάσωσης 22 δισ. ευρώ, αλλά ο Ράτο -και άλλα στελέχη της- εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση και έγινε στόχο σφοδρών επιθέσεων από τους μικρομετόχους της τράπεζας που είδαν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται, συνέπεια της «διάσωσης» του ιδρύματος από το κράτος.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...