Πρόεδρος ιταλικής Βουλής παρενέβη δυναμικά στη δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό: «Τρομακτική η πολιτική κερδοσκοπία»

Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, παρενέβη δυναμικά στη δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό και τη συνεχή αύξηση των αφίξεων στις ακτές της Κάτω Ιταλίας. Η Μπολντρίνι, επί σειρά ετών εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιταλία, υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο να μπερδεύουμε τα
θύματα των δικτατορικών καθεστώτων με όσους μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει απειλή», προσθέτοντας ότι «η πολιτική κερδοσκοπία στο θέμα αυτό είναι τρομακτική».
Η πρόεδρος της Βουλής απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ζητήσει από τους Ιταλούς δημάρχους και περιφερειάρχες να μην υποδεχτούν άλλους μετανάστες στις περιοχές αρμοδιότητάς τους. Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν με κάποιο τρόπο οι αναχωρήσεις από τις λιβυκές ακτές, από τη στιγμή που σπείρες εκμεταλλεύονται το σύγχρονο δουλεμπόριο.
Ολο και περισσότεροι μετανάστες διηγούνται ότι αναγκάζονται να παραμείνουν επί μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα σε αποθήκες, υπό τη συνεχή ένοπλη απειλή των δουλεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να τους αποσπούν συνεχώς χρήματα. «Μείναμε επί τέσσερις μήνες στους χώρους μιας βιομηχανίας που εμπορεύεται σαρδέλες. Δεν μας επέτρεπαν ούτε να μιλάμε ο ένας με τον άλλον, μας χτυπούσαν και τηλεφωνούσαν στους συγγενείς μας για να ακούσουν εκείνοι τις κραυγές μας και να στείλουν λεφτά», αποκάλυψε ο δεκαεπτάχρονος Μπεχράνε, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στη Σικελία.
Η Ιταλία αναμένεται να θέσει και πάλι το μεταναστευτικό ως κύριο θέμα της ατζέντας στην επόμενη σύνοδο της Ε.Ε. Η θέση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Πάολο Τζεντιλόνι, είναι σαφής: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον στο να παρέχει μόνον οικονομική βοήθεια. Χρειάζεται μια περαιτέρω πρακτική και πολιτική συνειδητοποίηση ότι το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει κοινής αντιμετώπισης. Αν μη τι άλλο διότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να απαντά και να προσπαθεί να περιορίζει καθημερινά τα πολιτικά παραληρήματα της Λέγκα του Βορρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...