Πούτιν: Τα δύσκολα για τη ρωσική οικονομία πέρασαν

Αισιόδοξος για την πορεία της ρωσικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, απαντώντας «ζωντανά» σε ερωτήσεις που δέχεται τηλεφωνικά από πολίτες όλης της χώρας.

«Το χειρότερο της κρίσης πέρασε», υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι η ζημιά που προκάλεσαν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για τον ρόλο της στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί πλέον παρελθόν και ότι η χώρα θα βγει τελικά ενισχυμένη. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία, σε λιγότερο από δύο χρόνια, θα ξαναμπεί στην τροχιά της ανάπτυξης. «Με αυτά που βλέπουμε τώρα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την ανάπτυξη στις αγορές, πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Αλλά κάπου στα δύο χρόνια», συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όταν ρωτήθηκε για την ανάκαμψη του ρουβλίου (+40% από τις αρχές Μαρτίου), το οποίο υποτιμήθηκε απότομα το περασμένο έτος, απάντησε ότι καταδεικνύει την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, καθώς και ότι αποτελεί σημάδι μίας ανανεωμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Για τον Πούτιν, οι δυσκολίες οι οποίες έχουν πλήξει τον τραπεζικό τομέα και τις επιχειρήσεις και γονάτισαν τα νοικοκυριά, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, αποτελούν παρελθόν.
Δημοσιογράφοι παρακολουθούν την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν | AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Ο ίδιος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν βοηθήσει την Ρωσία να μειώσει την μεγάλη της εξάρτηση από το πετρέλαιο και τις εισαγωγές και την ενθάρρυναν να αναπτύξει βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αντικατασταθούν με εγχώρια.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καυτηρίασε τη στρατηγική απομόνωσης που επιβάλλεται στη Ρωσία ως μία προσπάθεια περιορισμού της ανάπτυξης της χώρας, ενώ ανέφερε πως τυχόν άρση των κυρώσεων είναι ένα πολιτικό θέμα. Παρόλα αυτά, θεωρεί πως οι κυρώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για να φτάσει η χώρα σε «νέα όρια ανάπτυξης», αλλά και να διορθώσει την οικονομική της πολιτική. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αλεξέι Κούντριν, πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και οι δυτικές κυρώσεις θα φορτώσουν τα επόμενα χρόνια στις πλάτες της Ρωσίας το ποσό το 200 εκατ. ευρώ.
«Αν διατηρήσουμε μια σταθερή κατάσταση στην εσωτερική πολιτική και διατηρήσουμε την κοινωνία ενωμένη, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις απειλές», είπε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για αυστηρές πολιτικές, χωρίς ωστόσο αυτές να βλάψουν τον πληθυσμό.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης έγινε αναφορά και στην ιστορική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν, της Ρωσίας και άλλων τεσσάρων χωρών, η οποία θα απαγορεύει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος υπογράμμισε πως η προθυμία και η ευελιξία που επέδειξε το Ιράν στην προσπάθεια εξεύρευσης λύσης τον ώθησαν να αποφασίσει την ανανέωση του συμβολαίου για την παράδοση αμυντικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στην Τεχεράνη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...