Βρετανία - Συντηρητικοί και Εργατικοί σώμα με σώμα

Απομένουν τρεις μόλις εβδομάδες για τις εκλογές της 7ης Μαΐου εδώ στη Βρετανία και το τοπίο κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Χαρακτηριστικό είναι πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, Συντηρητικό και Εργατικό, δεν έχουν σταθερό προβάδισμα, ενώ -όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των αναλυτών- «αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι τις εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Γεγονός που «δημιουργεί εξαιρετικό άγχος στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» γνωστός πολιτικός αναλυτής. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, «τα στελέχη του Σίτι, του οικονομικού κέντρου της χώρας, δεν είναι συνηθισμένα σε τέτοιου είδους εξελίξεις και ως γνωστόν οι αγορές αποφεύγουν την πολιτική αστάθεια όπως «ο διάβολος το λιβάνι»», επισήμανε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.
Στις δημοσκοπήσεις επικρατεί αλαλούμ προβλέψεων, με κάποιες να δείχνουν τους Τόρις να προηγούνται με έξι μονάδες και κάποιες άλλες τους Εργατικούς με μία μονάδα διαφορά. Στο σύνολό τους πάντως φαίνεται τα δύο κόμματα να παίρνουν από 34%. Ποσοστιαία, τρίτο έρχεται το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 13%, ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 8,5% και οι Πράσινοι με 5%.
Τα ποσοστά αυτά όμως, αν και δείχνουν την πολιτική προτίμηση των Βρετανών, έχουν δευτερεύουσα σημασία για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό ενός γύρου με 650 μονοεδρικές έδρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές εκλέγονται από την πρώτη αναμέτρηση έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον αντίπαλό τους. Ετσι, μπορεί ένα κόμμα στο σύνολο της επικράτειας να έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ένα άλλο, αλλά στην πράξη να έχει καταφέρει να εκλέξει σημαντικά περισσότερους βουλευτές.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση που κάνει η UK-Elect Election Forecast, οι Εργατικοί θα εκλέξουν 279 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 269, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 50, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 27, το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου 2, το Σιν Φέιν 5, οι Πράσινοι 1, κτλ. Αυτά βέβαια είναι αποτελέσματα τα οποία στηρίζονται στα μέχρι στιγμής δεδομένα και λαμβάνουν υπόψη τους, εκτός από τις εθνικές δημοσκοπήσεις, τις τοπικές, την ιστορία κάθε έδρας, τη δυναμική των υποψηφίων κτλ.
Αν η πρόβλεψη αυτή βγει αληθινή, τότε οι Εργατικοί θα θέλουν 46 βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αριθμό που μπορεί να πάρουν από το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) με το οποίο, ιδεολογικά τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν πολλά κοινά σημεία. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, πολύ σκληρή είναι και η μάχη που δίνεται για την τρίτη θέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προσπαθεί να κερδίσει τους αναποφάσιστους και τους απογοητευμένους, λέγοντας «ακόμη κι αν δεν με συμπαθείτε, σκεφτείτε τι εναλλακτικές έχετε». Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία τονίζει τις ακραίες θέσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς τόσο το UKIP όσο και το SNP.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...