Ο Κοέλιο υπόσχεται... λιτότητα και μετά τις εκλογές

Υπέρμαχος της λιτότητας δηλώνει ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα το φθινόπωρο.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία», διαμήνυσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας την άποψη ότι «για να επιτύχουμε ανάπτυξη θα πρέπει κατ' αρχάς να είμαστε αξιόπιστοι».
Παρουσιάζοντας το νέο «πρόγραμμα σταθερότητας» της περιόδου 2015 -2019, ο Κοέλιο ζήτησε μεταξύ άλλων να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να εξοικονομηθούν «άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ». Τον προϋπολογισμό αναμένεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες πριν από τα τέλη του μήνα. Διακήρυξε, ωστόσο, ότι σχεδιάζει να «μειώσει σταδιακά» τα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας στη χώρα, που ολοκληρώθηκε το 2014.
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, ο Κοέλιο έχει λόγους να ανησυχεί για την πολιτική του ευζωία, αφού σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 38,1%.
Στα κρίσιμα Eurogroup με αντικείμενο την τετράμηνη παράταση, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, είχαν κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι τυχόν επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ο Κοέλιο έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ είχε χαρακτηρίσει «παραμύθια» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...