Αναστασιάδης: Πάντοτε είχαμε άριστες σχέσεις με την Ελλάδα - Άλλο το κυπριακό πρόγραμμα, άλλο το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης

Στο θέμα που δημιουργήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις του για προετοιμασία της Κύπρου σε ενδεχόμενο Grexit και τις ασκήσεις επί χάρτου καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «24», η οποία κυκλοφορεί,  Μεγάλο Σάββατο στην Κύπρο.


Ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε κάθετος σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μιλώντας στην Μανιάνα Καλογεράκη ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι την περίοδο του κουρέματος στην Κύπρο, η Ελλάδα ήταν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση για να βοηθήσει. Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι δεν δέχεται μαθήματα για την αγάπη του για την Ελλάδα, από ανθρώπους που απλώς το κάνουν για αντιπολίτευση.

«Αυτοί που θέλουν να δημιουργούν τα θέματα είναι οι ίδιοι που πάντοτε κάτι θα βρουν να μηδενίσουν, να δημιουργήσουν πρόβλημα κλπ. Δε νομίζω να επέτρεψα ποτέ σε κανέναν να αμφισβητεί την αγάπη μου για την Ελλάδα, την συνεργασία μου με την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι «δεν δέχομαι μαθήματα από όσους απλά το κάνουν για να μηδενίσουν ή για να εκφράσουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο».

«Οι σχέσεις μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι περισσότερο από άριστες, η συμβολή μας και η συνεργασία μας στην δημιουργία συνθηκών συμμαχιών και συνεργασίας είναι χωρίς προηγούμενο και επομένως ο λαός κρίνει ποιοι ενεργούν κατά τρόπο εποικοδομητικό και προς όφελος της πατρίδας μας ή και των σχέσεών μας με την Ελλάδα», συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Το έχουμε πει εκατό φορές: 'Ενα είναι το πρόγραμμα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, άλλο είναι εκείνο που αφορά την ελληνική Κυβέρνηση. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από την Ελλάδα και κατά την ίδια λογική ενδεχόμενα ανατρέχοντας στο 2013 θα μπορούσαμε να πούμε «πού ήταν η Ελλάδα να μας στηρίξει;» Σκεφτήκαμε ποτέ σε ποια κατάσταση ήταν τότε η Ελλάδα;»

Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος και στος δηλώσεις του για την προετοιμασία της Κύπρου στο ενδεχόμενο Grexit επεσήμανε ότι «Το να λες, όμως, ότι π.χ. η άρση των μέτρων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και προς την ελληνική οικονομία και στην επιμονή δημοσιογράφου να διευκρινίζεις εάν και και κατα πόσον έχουμε κάνει μελέτες... ε καλά, θα μας ήθελαν απογραμμάτιστους; Δηλαδή μια κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει κάτι που είναι ενδεχόμενο»

«Για τα όσα άλλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μου λένε ότι «κύριε πρέπει να προγραμματίζεσαι, να προβληματίζεσαι, να προβλέπεις, να κάνεις σχεδιασμούς επί χάρτου, να έχεις στρατηγική». Ε, για ένα τόσο σημαντικό θέμα σημαίνει ότι είπα εγώ πως υποστηρίζω την έξοδο της Ελλάδας;», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι δεν κατάλαβε τί ακριβώς ζητούσε η Ελλάδα στο πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά:

«Δε νομίζω να είπε οτιδήποτε που να έπληττε την Ελλάδα. Εάν συνέπεσε να πει τα ίδια ο κ. Σόιμπλε, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Είναι μια δήλωση. Την αναμασούμε για να μας πούν αν αγαπούμε ή όχι την Ελλάδα. Αν αγωνιούμε αν θα επιτύχει η Ελλάδα ή όχι. Ε, αν είναι δυνατόν...»

«Τουλάχιστον εκείνοι που χαρακτήριζαν με βαρείς χαρακτηρισμούς την Ελλάδα στο παρελθόν, ας πάψουν. Η Ελλάδα είναι ιδέα. Και να σταματήσουν κάποιοι να πουλούν πατριωτισμό τόσο εύκολα», επεσήμανε.

.. Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Αναστασιάδη αύριο, Μεγάλο Σάββατο 11/4 στην εφημερίδα «24» που κυκλοφορεί στην Κύπρο και το www.24h.com.cy.
 ΠτΔ στο 24Η: ''Οταν διόρισα την Γιωρκάτζη όλοι μου έλεγαν μπράβο''

''Αυτό που γίνεται στην Βουλή με τις εκποιήσεις είναι βιασμός της Δημοκρατίας'', διαμηνύει ο ΠτΔ.

Ο ΠτΔ για Κυπριακό, Grexit, Γιωρκάτζη, εκποιήσεις, σχέσεις με ΔΗΣΥ και ενδεχόμενη επανεκλογή.

Συνέντευξη στην Μανιάνα Καλογεράκη και την Δήμητρα Μολυβά

Αποκαλυπτικός όσο ποτέ ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο 24Η και την εφημερίδα 24.

Σε συνέντευξή του στο www.24h.com.cy και την εφημερίδα του Σαββατοκύριακου ''24'', ο κος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» ζητήματα του τόπου, ενώ με αφορμή την σαφή βούληση των δύο πλευρών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτει εάν η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί «πάτημα» για νέα θητεία του στο Προεδρικό, δικαιολογεί την επιλογή της κας Γιωρκάτζη στην θέση της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δίνει σαφή απάντηση για την στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει, δε, τα όσα γίνονται στην Βουλή σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκποιήσεων «βιασμό της Δημοκρατίας».
24: Κύριε Πρόεδρε με αφορμή την τελευταία δημοσιογραφική διάσκεψη οπου πάλι τέθηκε θέμα για «Grexit», θα θέλατε να μας σχολιάσετε τα όσα λέγονται και γράφονται περί προετοιμασίας της Κύπρου σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ;

ΠτΔ: «Αυτοί που θέλουν να δημιουργούν τα θέματα είναι οι ίδιοι που πάντοτε κάτι θα εύρουν να μηδενίσουν, να δημιουργήσουν πρόβλημα κλπ. Δε νομίζω να επέτρεψα ποτέ σε κανέναν να αμφισβητεί την αγάπη μου για την Ελλάδα, την συνεργασία μου με την Ελλάδα, ακόμη και όταν ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης και όποιος και αν κυβερνούσε στην Ελλάδα. Πάντοτε ήταν άριστες οι σχέσεις. Πολύ περισσότερο τώρα που η Ελλάδα έχει οπωσδήποτε ανάγκη στήριξης, εις τον βαθμό βεβαίως που μπορούμε. Το έχουμε πει εκατό φορές: 'Ενα είναι το πρόγραμμα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, άλλο είναι εκείνο που αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από την Ελλάδα και κατά την ίδια λογική ενδεχόμενα ανατρέχοντας στο 2013 θα μπορούσαμε να πούμε «πού ήταν η Ελλάδα να μας στηρίξει;» Σκεφτήκαμε ποτέ σε ποια κατάσταση ήταν τότε η Ελλάδα;

Το να λες, όμως, ότι π.χ. η άρση των μέτρων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και προς την ελληνική οικονομία και στην επιμονή δημοσιογράφου να διευκρινίζεις εάν και και κατα πόσον έχουμε κάνει μελέτες... ε καλά, θα μας ήθελαν απογραμμάτισθους; Δηλαδή μια Κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει κάτι που είναι ενδεχόμενο. Για τα όσα άλλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μου λένε ότι «κύριε πρέπει να προγραμματίζεσαι, να προβληματίζεσαι, να προβλέπεις, να κάνεις σχεδιασμούς επί χάρτου, να έχεις στρατηγική». Ε, για ένα τόσο σημαντικό θέμα σημαίνει ότι είπα εγώ πως υποστηρίζω την έξοδο της Ελλάδας;

Αλλά επιτέλους δεν δέχομαι μαθήματα από όσους απλά το κάνουν για να μηδενίσουν ή για να εκφράσουν τον Αντιπολιτευτικό τους λόγο. Εχουν κάθε δικαίωμα να το πράττουν. Εγώ θα πράττω το καλώς νοούμενο συμφέρον για την Κύπρο, οι σχέσεις μου είναι περισσότερο από άριστες με τον Αλέξη Τσίπρα, η συμβολή μας και η συνεργασία μας εις την δημιουργία συνθηκών συμμαχιών και συνεργασίας είναι χωρίς προηγούμενο και επομένως ο λαός κρίνει ποιοι ενεργούν κατά τρόπο εποικοδομητικό και προς όφελος της πατρίδας μας ή και των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Εδώ έχω περιηγηθεί όλο τον Αραβικό κόσμο και προσπαθώ να χτίσω και χτίζουμε άριστες συνεργασίες και θα διέκοπτα την συνεργασία μου με την Ελλάδα; Δηλαδή κατά την ίδια λογική αυτούς που σήμερα είναι Ελληνολάτρεις που ενθυμήθηκαν ότι υπάρχει και Ελλάδα και το εκφράζουν, θα έπρεπε να εκδώσουμε ανακοίνωση για το 26% που θέτει σε δυσμενή θέση την Κύπρο έναντι της Ελλάδος;»

24: Σας ενόχλησε παρ'όλα αυτά, ή αισθανθήκατε οποιασδήποτε μορφής δυσαρέσκεια στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου ότι δεν κατάλαβε τί ακριβώς ζητούσε η Ελλάδα στο πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup;

ΠτΔ: «Δε νομίζω να είπε οτιδήποτε που να έπληττε την Ελλάδα. Εάν συνέπεσε να πει τα ίδια ο κος Σόιμπλε, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Μα εξάλλου, ήταν στα προκαταρκτικά στάδια. Ας μην ξεχνούμε ότι ακόμη και τελευταία χρειάστηκε να διευκρινισθεί ότι συμφωνούν για το πρόγραμμα της 20ής κλπ. Είναι μια δήλωσις. Την αναμασούμε για να μας πούν αν αγαπούμε ή όχι την Ελλάδα. Αν αγωνιούμε αν θα επιτύχει η Ελλάδα ή όχι. Ε, αν είναι δυνατόν. Τουλάχιστον εκείνοι που χαρακτήριζαν με βαρείς χαρακτηρισμούς την Ελλάδα στο παρελθόν ας πάψουν. Η Ελλάδα είναι ιδέα. Και να σταματήσουν κάποιοι να πουλούν πατριωτισμό τόσο εύκολα».

24: Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα κριτήρια επιλογής των προσώπων σε θέσεις – κλειδιά, όπως αυτό της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.

ΠτΔ: «Κατ’αρχήν, άλλο η εξαίρεση και άλλο ο κανόνας».

24: Ηταν εξαίρεση δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα;

ΠτΔ: «Δεν λέω ότι ήταν εξαίρεση. Λέω όμως ότι η επιλογή μου θεωρώ ότι ήταν ορθή με βάση τα όσα εγνώριζα και όσα εγνώριζε το σύνολο του κυπριακού λαού. Ποιος εστράφη ή ποιος επέκρινε ή ποιος είχε άλλη από την άριστη εικόνα για την κυρία Γιωρκάτζη όταν ήταν Γενική Ελέγκτρια; Ποιος με επέκρινε όταν την διόρισα; Αντίθετα κολακευτικά σχόλια ακούστηκαν ότι επελέγη μια καθ’όλα ακεραίου ήθους κλπ. προσωπικότητα να προεδρεύει της Κεντρικής Τράπεζας. Και βεβαίως έχουν γίνει λάθη στις επιλογές ακόμη και στις πολιτικές. Εκείνος που δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτε».

24: Στις συνεχείς αναπομπές και αναβολές του ζητήματος των εκποιήσεων δοκιμάζονται οι σχέσεις σας με τα κόμματα; Πώς σχολιάζετε το ότι ο νόμος ακόμη δεν έχει ψηφισθεί και με αφορμή ενδεχόμενο νέο θρίλερ δεδομένου ότι θα απουσιάζετε στην Ελλάδα;

ΠτΔ: «Από την ανάληψη της εξουσίας έστω και με τα οδυνηρότατα μέτρα της Τρόικας που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε τον Μάρτη του 2013, δεν έχει γίνει ουδεμία αποκοπή μισθών, ουδεμία αποκοπή συντάξεων, ουδεμία φορολογική επιβάρυνση και τα έχουμε καταφέρει. Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει όλοι με σοβαρότητα πλέον να ενσκύψουμε πάνω σε αυτά που χρωστούμε στην πατρίδα μας και όχι στα κόμματά μας ή να υπηρετήσουμε τις σκοπιμότητες καθαρά πάνω σε κομματική βάση. Δεν μπορεί να λένε ότι πρέπει να αναβληθεί διότι δεν θα είναι 56 βουλευτές. Ε καλά, εάν κατά την ίδια λογική την επομένη που θα ορισθεί, λείπουν κάποιοι που υποστηρίζουν τα νομοσχέδια θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να μαζέψουμε 56; Πότε ξανάγινε αυτό το πράγμα; Είναι αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν. Είναι αν θέλετε ένας βιασμός της Δημοκρατίας».

24: Θέλετε να γραφτεί στην ιστορία το όνομά σας ως εκείνο του Προέδρου που έλυσε το Κυπριακό; Σας ρωτάω επειδή ενδεχόμενη λύση θα αποτελούσε για άλλους Προέδρους ένα πολύ ισχυρό «πάτημα» για επανεκλογή ή διεκδίκηση νέας Προεδρίας.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αλλά και ολόκληρη η συνέντευξη του ΠτΔ στην ''24'' που κυκλοφορεί το Μ. Σάββατο στα περίπτερα όλης της Κύπρου. Τι απαντά για τα επενδυτικά έργα, γιατί έμεινε πίσω η μαρίνα της Λάρνακας, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και τους μεγαλο-οφειλέτες - φοροφυγάδες.
www.24h.com.cy.
ΠτΔ στο 24Η: ''Οταν διόρισα την Γιωρκάτζη όλοι μου έλεγαν μπράβο'' - See more at: http://www.24h.com.cy/component/k2/item/84972-proedrikh-synentefksi-sto-24h.html#sthash.pjn6NHgq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...