ΕΚΤ: Πόσο στοίχισε στους Έλληνες η διάσωση των τραπεζών

Πόσο στοίχισε στους Ευρωπαίους πολίτες η διάσωση των τραπεζών ;
Σε Ιρλανδία και Ελλάδα πολύ ακριβά, όπως απέδειξε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την περίοδο 2008-2013.

Το μεγαλύτερο «λογαριασμό» επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι της Ιρλανδίας.
Κονδύλια που αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ της χώρας τους δόθηκαν για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών.
Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα (25%) δεν πρόκειται να τα ξαναδούν ποτέ, καθώς ξοδεύτηκε για τοξικά προϊόντα και ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι χρεώθηκαν λογαριασμό που αγγίζει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.
Και τα «βάρη» δε σταματούν εδώ: το ελληνικό κράτος παρέχει εγγυήσεις προς τις τράπεζες που έφτασαν το 28% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2013, γεγονός που σημαίνει ότι αν μία ελληνική τράπεζα δεν μπορέσει να καλύψει υποχρέωση, το ελληνικό κράτος θα κληθεί να «βάλει το χέρι στην τσέπη.»
Πάντως, από τα €50 δισεκατομμύρια με τα οποία προικοδοτήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα οποία επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο χρέος, τα €11 δισεκατομμύρια έχουν επιστραφεί και άρα αφαιρούνται από το συνολικό «λογαριασμό.»
Εκτός από Ιρλανδία και Ελλάδα, σημαντική επιβάρυνση για χάρη των τραπεζών τους υπέστησαν η Σλοβενία (14,2% του ΑΕΠ), η Κύπρος (10,5%) και η Πορτογαλία (10,4%).
Στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης το ποσοστό είναι μονοψήφιο, ενώ Γαλλία και Ιταλία ουσιαστικά δεν έδωσαν ευρώ για τις τράπεζές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...