Εισαγγελείς και Αμερικανοί ελεγκτές αναζητούν τις τελευταίες εβδομάδες τα ίχνη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που "εξαφανίστηκαν" μυστηριωδώς από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τη φτωχότερη από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Η υπόθεση του "αγνοούμενου" ποσού -που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας- έγινε γνωστή όταν η Κεντρική Τράπεζα ανακάλυψε ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Οι τράπεζες Banca de Economii, Banca Sociala και Unibank κατέχουν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών στη χώρα, περιλαμβανομένων των χρημάτων για την καταβολή συντάξεων. Για να μην οδηγηθούν σε χρεοκοπία και συμπαρασύρουν όλο το τραπεζικό σύστημα, η κεντρική τράπεζα του Μόλδοβα ανέλαβε τη διοίκησή τους. Οι τράπεζες έλαβαν δάνειο ύψους 9,4 δισ. λέι (700 εκατ. δολάρια), το οποίο έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι τις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, παρ' ότι παρήλθε η προθεσμία, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν.
Το ποσό φέρεται να έφυγε από τη χώρα λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου, στις οποίες τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα επικράτησαν οριακά των φιλορωσικών. Οι παραλήπτες των χρημάτων δεν έχουν εντοπιστεί κι έτσι τα χρήματα αυτά θεωρείται ότι... εξαφανίστηκαν. "Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς μπορεί κάποιος να κλέψει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό από μια τόσο μικρή χώρα", δήλωσε ο Πίρκα Ταπιόλα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μόλδοβα στην ΕΕ. Έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξέτασε το ζήτημα και διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι μέρος των χρημάτων ενδεχομένως να μεταφέρθηκε σε ρωσικές τράπεζες. Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Ίγκορ Ντόντον δήλωσε πάντως πως τα χρήματα κατέληξαν πιθανόν σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών "όπου χάθηκαν τα ίχνη τους". "Είμαι 100% βέβαιος ότι το ποσό δεν θα επιστραφεί και το κενό θα μεταφραστεί σε δημόσιο χρέος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών του Μόλδοβα Ντουμίτρου Ούρσου. Το χρέος της χώρας ανέρχεται σε 1,7 δισ. δολάρια.
Ο γενικός εισαγγελέας του Μόλδοβα έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ δύο άτομα η ταυτότητα των οποίων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, συνελήφθησαν και κάποιων άλλων πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία. Σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, οι αναπτυξιακοί εταίροι του Μόλδοβα -περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ- έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση να "ανακοινώσει το ποσό της οικονομικής ζημίας που υπέστη το κράτος" εξαιτίας του σκανδάλου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην αμερικανική ελεγκτική εταιρεία Kroll για να διερευνήσει την υπόθεση. Η απώλεια των κεφαλαίων από τις τράπεζες είχε μοιραίο αντίκτυπο για την οικονομία της χώρας και προκάλεσε τη ραγδαία υποτίμηση του μολδαβικού λέου. Από την 1η Νοεμβρίου ώς τις 18 Φεβρουαρίου το λέου έχασε το 42% της αξίας του προτού ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγη 


Μολδαβία: Takk Norge!

 

Ένα χρόνο πριν, αυτό το ιστορικό οινοποιείο της Μολδαβίας, το οινοποιείο Πουρκάρι βρέθηκε αντιμέτωπο με την καταστροφή.
Η Ρωσία είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» τη Μολδαβία για την απόφασή της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στα κρασιά της Μολδαβίας, αποκλείοντας τη βασικότερη αγορά των Μολδαβών παραγωγών.
Τότε ξεκίνησε μία αγωνιώδης αναζήτηση νέων αγορών, στην Ευρώπη, πια.
Το οινοποιείο Πουρκάρι στράφηκε στη Νορβηγία.
Τελικά κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα του Vinmonopolet, του νορβηγικού μονοπωλείου διανομής κρασιού που είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές κρασιού παγκοσμίως.
«Είναι μία πολύ μακρά διαδικασία, όλα τα δείγματα ελέγχονται ενδελεχώς, επαληθεύονται και στη συνέχεια γίνονται αποδεκτά. Χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μισός χρόνος πριν αποφασίσουν.» εξηγεί ο Victor Bostan, διευθυντής του οινοποιείου Πουρκάρι.
Οι οινοπαραγωγοί του Πουρκάρι έφτιαξαν ένα βίντεο για να ευχαριστήσουν τους Νορβηγούς πελάτες τους, που πλέον θα απορροφούν το 4% της παραγωγής τους.
Οι Μολδαβοί εργαζόμενοι μιλούν νορβηγικά….