Η μουσουλμάνα σταρ του BBC που σπάει όλα τα ταμπού στην εμφάνισή της

Η Dina Torkia είναι η 25χρονη blogger που έγινε το σύμβολο των γυναικών μουσουλμάνων με μαντήλα και σταρ του BBC.
Η Dina Torkia (ή Dina Toki-O, όπως είναι γνωστή στα social media) είναι η 25χρονη blogger που έγινε το σύμβολο των γυναικών μουσουλμάνων με χιτζάμπ, όσων δηλαδή φοράνε υποχρεωτικά τη μαντήλα.

Η Dina που κατάγεται από την Αίγυπτο, σπούδαζε σχεδιάστρια, αλλά την έδιωξαν από το Πανεπιστήμιο, επειδή φορούσε χιτζάμπ. Το 2011 αποφάσισε να ξεκινήσει ένα blog «για να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί κάποιος να είναι υπέροχος κι ας φοράει χιτζάμπ».
Στο blog της επιτρέπονται όλα: χιουμοριστικά βίντεο, συμβουλές για μακιγιάζ, συμβουλές για να δέσεις όμορφα και μοντέρνα το χιτζάμπ σου. H Dina έχει πάνω από 170.000 followers στο κανάλι της στο YouTube, ενώ στο Instagram πάνω από 418.000.
Είναι διάσημη για τα ρούχα που σχεδιάζει (Days of Dolls), τα οποία συνδυάζουν το μοντέρνο με το παραδοσιακό μουσουλμανικό στυλ.
Φοράει το χιτζάμπ από την ηλικία των 11 ετών. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν ήταν πάντα εύκολος. Στην εφηβεία είχε διατροφικά προβλήματα και δυσκολεύτηκε να γίνει αποδεκτή στο σχολείο.
H ίδια δηλώνει ότι θέλει να αλλάξει την ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για τους μουσουλμάνους, με τον δικό της τρόπο, από τη ματιά της μόδας. «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια μουσουλμάνα φοράει πάντα μια μακριά, μαύρη ρόμπα».
Το βρετανικό κανάλι BBC επέλεξε τη Dina για ένα ντοκιμαντέρ που βγήκε τον περασμένο Μάρτιο και ήταν αφιερωμένο στα καλλιστεία για την Μις Μουσουλμάνα Κόσμος 2015 που έγιναν τον Νοέμβριο του 2014 στην Ινδονησία. Η νεαρή συμμετείχε στα καλλιστεία και έγραφε γι'αυτά στο blog της, στα αγγλικά.
Εκτός από το ντοκιμαντέρ, το BBC αφιέρωσε στην Dina μια σελίδα στο site του με τίτλο «Το χιτζάμπ μου κι εγώ». Πρόκειται για μια σελίδα που αφήνει περιθώρια σε αναγνώστες να γράψουν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες. Εκεί, για παράδειγμα, μια γυναίκα με το όνομα Sheimah, που ζει στην Βαρκελώνη, έγραψε ότι όταν πήγε στο Παρίσι αναγκάστηκε να βγάλει τη μαντήλα της γιατί δεν άντεχε το βλέμμα των περαστικών.

Η Dina είναι σήμερα σταρ του ίντερνετ και του BBC. Είναι κυρίως το σύμβολο των μουσουλμάνων γυναικών και φολοδοξεί να πάρει τη δική της εκπομπή στη Μεγάλη Βρετανία ή αλλού. «Δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες με μαντήλα στην τηλεόραση», όπως λέει.
πηγη


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...