Πως η Ρωσική Gazprom αγόρασε μια μυστική βάση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία

Πληρώνοντας μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια, η Ρωσία απέκτησε την μυστική βάση υποβρυχίων του ΝΑΤΟ στον Αρκτικό κύκλο.
Θυμίζει τοπίο βγαλμένο από ταινία του Τζέιμς Μποντ. Η μυστική βάση υποβρυχίων του ΝΑΤΟ στο Ολαβσβεν της Νορβηγίας, στον Αρκτικό Κύκλο κατασκευάστηκε στα έγκατα ενός φιόρδ τη δεκαετία του 1960 και κόστισε στη συμμαχία 500 εκατομμύρια δολάρια. Πιστεύεται ότι έχει έκταση 13.000 τετραγωνικών μέτρων αλλά κανένας δεν γνωρίζει την πραγματικότητα.

Από το ΝΑΤΟ στη Gazprom

Η βάση του Ολαβσβεν σταμάτησε να λειτουργεί το 2009 όταν η Νορβηγία και το ΝΑΤΟ είχαν πεισθεί ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει οριστικά και ότι μια τέτοια στρατιωτική εγκατάσταση δεν μπορεί να συντηρείται. Η Νορβηγική κυβέρνηση διενήργησε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης μόλις τα 18 εκατομμύρια δολάρια. Οπως φαίνεται κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να δοθεί σε Νορβηγούς επιχειρηματίες έναντι μόλις 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύντομα οι νέοι ιδιοκτήτες την μεταβίβασαν με μακροχρόνια μίσθωση στη Ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom.
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, Νορβηγοί και Νατοϊκοί εκφράζουν φόβους για το πως η βάση μπορεί να χρησιμοποιείται από τους Ρώσους. Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν όταν στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι τρία Ρωσικά πλοία βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένοι χειμώνα μέσα στην πρώην ΝΑΤΟϊκή βάση.



 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...