Συνέχιση της λιτότητας; Όχι, ευχαριστώ...(Video)

Η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που σημειώθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ με τη συμμετοχή και του Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν ήταν ικανή να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς προβλήθηκαν και αξιώσεις που για την κυβέρνηση βρίσκονται εκτός συζήτησης.
"Ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης" ξεκαθάρισε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός. Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και, μέχρι στιγμής, μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η ελληνική.
Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες επιβεβαίωσε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
* Μόνη ρεαλιστική βάση διαπραγμάτευσης η ελληνική πρόταση


Τσίπρας - Γιούνκερ για το ελληνικό σχέδιο

 

..
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι πλέον έντονες καθώς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού που αποκάλυψε την κατάθεση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολοκληρωμένης πρότασης προς τους θεσμούς, αργά το βράδυ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε πρόσκληση στον Αλ. Τσίπρα για κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 το βράδυ.

Σε αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος σήμερα το πρωί, θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, "ως μόνη διέξοδο προς τον ρεαλισμό".

Όσον αφορά τις πληροφορίες για ύπαρξη έτερου σχεδίου από την μεριά των δανειστών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει έρθει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης όπως και κανένα σχόλιο για την ελληνική πρόταση.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις το μεσημέρι της Τετάρτης ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα EuroWorking Group και μετατίθεται για αύριο Πέμπτη.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ίσως στη συνάντηση μετάσχει και ο  ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που όμως διαψεύστηκε από κυβερνητικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε νωρίτερα ότι από την σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν δεν θα πρέπει να αναμένεται ένα τελικό αποτέλεσμα.  Επισήμανε ακόμη ότι η πρόσκληση ήταν "προσωπική".

Τέλος δεν θέλησε να σχολιάσει την ύπαρξη η μη δύο κειμένων συμφωνίας επιμένοντας πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία στο Brussels Group.

Εν αναμονή της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ, η καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε ότι "εργαζόμαστε εντατικά για συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος", ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι τόνισε την ανάγκη μιας ισχυρής και βιώσιμης συμφωνίας. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών.
Φυσικά ο Σόιμπλε δεν βλέπει καμία πρόοδο επιμένοντας και σήμερα ότι οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών για την Αθήνα θα συνεχιστούν ακόμη για καιρό.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...