Το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ εισηγείται στήριξη της συμφωνίας, η ΚΟ αποφασίζει

Με γνώμονα την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας, το άτυπο γαλάζιο όργανο και ο κ.Μεϊμαράκης κατέληξαν σε εισήγηση ψήφισης της συμφωνίας. Αύριο ο λόγος στους βουλευτές. Μεμονωμένες διαφωνίες
Την εισήγηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπέρ της στήριξης “με βαριά καρδιά” του τρίτου μνημονίου,
προκειμένου να αποφευχθεί άτακτη χρεοκοπία ενέκρινε (με μεμονωμένες μόνο διαφωνίες) το γαλάζιο πολιτικό συμβούλιο που συνεδρίασε επί πέντε ώρες.
Αυτή τη θέση θα υποστηρίξει ο κ. Μεϊμαράκης και στην κοινοβουλευτική ομάδα, που θα συγκληθεί αύριο τελικά στις 9 το πρωί (και όχι στις πέντε το απόγευμα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) και η οποία θα λάβει και την επίσημη, συλλογική, απόφαση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ADVERTISEMENT
Το πιθανότερο είναι οι βουλευτές να συμφωνήσουν με τον πρόεδρο και το πολιτικό συμβούλιο, παρά τη μουρμούρα,. Άλλωστε θα εδημιουργείτο εσωκομματικό θέμα (κάτι που κανείς δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή) σε περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα αποφάσιζε διαφορετικά από την εισήγηση της ηγεσίας. Αλλά και γιατί η πλειοψηφία συμφωνεί πως καταψήφιση ή αποχή θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Κυρίως όμως, διότι οι γαλάζιοι φοβούνται πως εάν δεν περάσει το τρίτο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάθε δικαιολογία για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως είπε και ο κ.Μεϊμαράκης χθες στο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πολιτικό συμβούλιο υπήρξε διεξοδική συζήτηση όπου αναλύθηκε εκτενώς η δανειακή σύμβαση το τρίτο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν. Εκφράστηκε έντονη κριτική για το βαρύτατο λογαριασμό που φέρνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου και επισημάνθηκε ότι μία σειρά από εγκληματικά λάθη της συγκυβέρνησης τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στο περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου οδήγησαν σε πολύ επώδυνα μέτρα τα οποία καλείται να πληρώσει τωρα ο ελληνικός λαός.
“Ενα βαρύτατο λογαριασμό που είναι αποτέλεσμα καθυστερήσεων παλινωδιών και της ανεπάρκειας της συγκυβέρνησης και βεβαίως ένας λογαριασμός που είναι αποκλειστική ιδιοκτησία του κ.Τσίπρα και του κ.Καμμένου” προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Το πολιτικό συμβούλιο ανέδειξε όλα αυτά τα επώδυνα σημεία και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τα υιοθετεί αλλά αντίθετα τα κατακρίνει. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΝΔ παραμένει απαρέγκλιτα σταθερή στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας. Τέλος το πολιτικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου της ΝΔ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Οι τρεις πρώτες ώρες της συνεδρίασης αναλώθηκαν σε τεχνική συζήτηση επί του κατατεθέντος μνημονίου, με τον Κωστή Χατζηδάκη που θα είναι και ο εισηγητής της ΝΔ τελικά στην Ολομέλεια να αναλύει ένα προς ένα τα σημεία της συμφωνίας. Οι επόμενες δύο αφιερώθηκαν στο πολιτικό κομμάτι όσον αφορά στη στάση της Ν.Δ.
Οι μόνοι που υποστήριξαν τελικά το σενάριο αποχής της ΝΔ από τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης (που το είχε πει χθες και δημόσια) και ο Μάκης Βορίδης.
Από τους βουλευτές μη μέλη του πολιτικού συμβουλίου, ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Κυριαζίδης είχε απειλήσει το πρωί στο Mega ότι θα ψηφίσει το πρώτο άρθρο με τη συμφωνία, όχι όμως και το δεύτερο με τα προαπαιτούμενα, ακόμη και εάν υπάρξει διαφορετική συλλογική απόφαση. Ενστάσεις για τη στήριξη της συμφωνίας εξέφρασε και η Άννα Καραμανλή, δηλώνοντας όμως ότι θα πειθαρχήσει στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...