«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη…»: Βοηθήστε το παιδί σας να γράψει το γράμμα του

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πόσο σημαντικό είναι να πιστεύει το παιδί στην ύπαρξη του Άη Βασίλη, στον παχουλό γεράκο με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη στολή, που κουβαλάει ένα τεράστιο σάκο με δώρα για όλα τα παιδάκια και έρχεται με το έλκηθρό του, που το σέρνουν τάρανδοι και είναι πασπαλισμένο με νεραϊδόσκονη.


Έχει τεράστια σημασία για τα παιδιά να αισθάνονται ότι υπάρχει κάτι πιο πάνω από τον εαυτό τους, μια κοινότητα, ένα σύμπαν, μια πανταχού παρούσα παρουσία. Σε όποια θρησκεία κι αν ανήκετε, ο μύθος του Αη Βασίλη δίνει στα παιδιά ένα λόγο παραπάνω να κοιτούν στον ουρανό και να νιώθουν ότι εκεί πάνω υπάρχει κάτι ανώτερο από τον άνθρωπο. Η ύπαρξη του Αι Βασίλη ενισχύει τη φαντασία και του προσφέρει δυνατές παιδικές αναμνήσεις…

Αν λοιπόν, το παιδί σας θέλει να στείλει ένα γράμμα στον αγαπημένο του Αι Βασίλη βοηθήστε το να γράψει αυτό το γράμμα. Είναι μια παράδοση που αξίζει τον κόπο να τη διατηρήσετε καθώς με τη διαδικασία της αποστολής του γράμματος βοηθάτε το παιδί σας να βιώσει πιο έντονα το αίσθημα της προσμονής και να περιμένει τη στιγμή που ο Άγιος θα επισκεφτεί και το δικό του σπίτι.
Διαλέξτε λοιπόν,  μια ώρα που και εσείς και το παιδί έχετε ελεύθερο χρόνο και πάρτε χαρτί, στυλό, χρωματιστά μολύβια και μαρκαδόρους, φάκελο και γραμματόσημα. Βοηθήστε το να μπει ακόμα περισσότερο στο κλίμα βάζοντας ένα CD με χριστουγεννιάτικα τραγούδια ή καθίστε να γράψετε το γράμμα δίπλα στο στολισμένο χριστουγεννιάτικό δέντρο.
Καθοδηγήστε το να ξεκινήσει γράφοντας έναν χαιρετισμό. Μετά ζητήστε του γράψει λίγα λόγια για τον εαυτό του. Εξηγείστε του πως ο Αι  Βασίλης ξέρει όλα τα παιδάκια του κόσμου, αλλά  για να μην μπερδευτεί θα πρέπει το παιδί σας να δώσει κάποια στοιχεία του, όπως το όνομά του, την ηλικία του, αν έχει αδερφάκι ή όχι κ.α. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στο παιδί σας, να παρουσιάζεται αλλά και να γράφει μια επιστολή σε ένα πρόσωπο!   Στη συνέχεια προτρέψτε το παιδί σας να γράψει ένα σημαντικό γεγονός που έγινε τη χρονιά ,που τελειώνει σε μερικές ημέρες.  Μετά από τα νέα της χρονιάς ήρθε η ώρα να γράψει στον  Αη Βασίλη τι θέλει να του φέρει. Μην ξεχάσετε να του θέσετε μερικούς κανόνες για το τι μπορεί να ζητήσει. Εξηγήστε του πως ο Αη Βασίλης  πηγαίνει δώρα σε όλα τα παιδάκια του κόσμου και δεν είναι σωστό να τον δυσκολεύουμε ζητώντας του πολύ ακριβά ή πάρα πολλά δώρα. Μπορεί επίσης, να ζητήσει κάποιο δώρο για το μικρότερο αδερφάκι του που ακόμα δεν ξέρει να γράφει. Επίσης, μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας  να σκεφτεί και κάποιους άλλους ανθρώπους πουίσως να χρειάζονται κάτι από τον Αη Βασίλη. Πιο συγκεκριμένα θυμίστε του ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν οικογένεια και χρήματα και ίσως χρειάζονται μια ζεστή κουβέρτα ή λίγο φαγητό. Ακόμα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζωγραφίσει το δώρο που έχει ζητήσει και πείτε του ότι ο Αι Βασίλης  θα ενθουσιαστεί , όταν θα δει τη ζωγραφιά! Παροτρύνετέ το να τελειώσει το γράμμα του ευχαριστώντας τον Αη  Βασίλη που του φέρνει δώρα κάθε χρόνο και να υπογράψει την πρώτη του ίσως επίσημη επιστολή. Βάλτε το γράμμα σε έναν όμορφο φάκελο και δείξτε του πώς να κολλήσει πάνω του τα γραμματόσημα.  Πάτε στο  ταχυδρομείο της περιοχής σας και ρίξτε το στο κουτί που υπάρχει τις ημέρες των γιορτών για τα παιδικά γράμματα στον Αη Βασίλη.
«Και του  χρόνου!»
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...