Νικητής ο Ολυμπιακός στο «αιώνιο» ντέρμπι – «Διαστημική» εμφάνιση στο πρώτο ημιχρονο +30 (49-19 στο 17΄)

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 80-66 των «πράσινων» στο ΣΕΦ, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 15ης αγωνιστικής, και πλέον έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου και του πλεονεκτήματος της έδρας στα πλέι οφ.

Με οδηγό την εξωπραγματική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, όταν και προηγήθηκε με το «αστρονομικό» +30 (49-19 στο 17΄), ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι «αιωνίων», «έσπασε» το αήττητο του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, ενώ «αναρριχήθηκε» στην κορυφή της κατάταξης, έχοντας το πάνω χέρι στη μεταξύ τους ισοβαθμία, αφού κάλυψε την ήττα του πρώτου γύρου (73-69).
Τα δεκάλεπτα: 27-9, 53-29, 66-54, 80-66


 πηγη

Πήρε… φόρα για Μαδρίτη ο Ολυμπιακός

Χαμόγελα στον Ολυμπιακό για την εμφάνιση και τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού, αλλά και χαμηλοί τόνοι εν όψει της αποστολής στη Μαδρίτη εν όψει Ρεάλ. Πάντα ανοιχτό το «παράθυρο» για ψηλό.


Πήρε… φόρα για Μαδρίτη ο Ολυμπιακός
..Ο Ολυμπιακός… επέστρεψε. Μετά από δύο άκρως προβληματικές εμφανίσεις που απέφεραν δύο «άσχημες» ήττες από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις, οι «ερυθρόλευκοι» θύμισαν τον… κανονικό εαυτό τους και επικράτησαν κατά κράτος του Παναθηναϊκού (80-66).

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν εντυπωσιακή στο πρώτο δεκάλεπτο (27-9), εξίσου αποτελεσματική στο δεύτερο όταν έφτασε και στο +30 (απειλώντας το ιστορικό +35, από το 73-38 του 1996), ενώ όταν ο Παναθηναϊκός αντέδρασε στην τρίτη περίοδο, οι πρωταθλητές είχαν τις απαντήσεις και δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να πλησιάσει περισσότερο από το -9.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός σφιχταγκάλιασε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για έκτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι «ερυθρόλευκοι» θα το εξασφαλίσουν αν δεν κάνουν άλλη ήττα στις εναπομείνασες 11 αγωνιστικές, όπου τα δυσκολότερα παιχνίδια τους είναι αυτά με ΑΕΚ και Άρη εκτός έδρας.

Στις τάξεις της ομάδας υπήρχε απόλυτα ικανοποίηση. Αρχικά για την αντίδραση μετά τα δύο «στραπάτσα» στο Top 16, εν συνεχεία με την επιστροφή της άμυνας στα συνήθη στάνταρ απόδοσης, αλλά και για την επιθετική λειτουργία που ήταν εξαιρετική στο πρώτο μέρος. Συν τοις άλλοις, ο Ολυμπιακός πήρε πολλά όχι μόνο από τον ηγέτη του, Βασίλη Σπανούλη (17π., 8 ασίστ), αλλά και από τρεις «νέους», τον Ντάνιελ Χάκετ, τον Ντι Τζέι Στρόμπερι και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Περιθώρια βελτίωσης, πάντως, υπάρχουν πολλά. Κι όχι μόνο μέσω της επικείμενης επιστροφής των Ματ Λοτζέσκι και Κώστα Παπανικολάου.

Οι Πειραιώτες δεν έχουν την πολυτέλεια να απολαύσουν την επιτυχία τους, αφού ήδη η προσοχή έχει στραφεί στο μεγάλο ματς της Πέμπτης με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Μια νίκη στο γήπεδο όπου πέρσι χάθηκε ο τελικός της Ευρωλίγκας θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη «ζημιά» από τις δύο προηγούμενες ήττες. Στον αγώνα αυτό πιθανότατα θα επανεμφανιστεί ο Ματ Λοτζέσκι, όχι όμως και ο Κώστας Παπανικολάου που στο Top 16 θα έχει δικαίωμα συμμετοχής από την όγδοη αγωνιστική.

Όσον αφορά στα… μεταγραφικά, μπορεί από πλευράς Ολυμπιακού να διαψεύδεται πως υπάρχει περίπτωση απόκτησης ψηλού στη θέση του Σον Τζέιμς, ωστόσο όσο υπάρχει προθεσμία τίποτα δεν αποκλείεται. Το βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξει βιαστική απόφαση, αλλά είναι πολύ πιθανό μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η διορία για μεταγραφές στην Ευρωλίγκα, οι «ερυθρόλευκοι» να ψαχτούν για έναν ψηλό προκειμένου να είναι καλυμμένοι στη θέση «5» και να μην… τρέμει η ψυχή τους για κάποιον τραυματισμό.
πηγη

Ώρα αποφάσεων στον Παναθηναϊκό

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στον Παναθηναϊκό μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. «Ασφαλής» μοιάζει ο Τζόρτζεβιτς, σίγουρη μια προσθήκη (Γκίμπσον φαβορί), πιθανώς και 1-2 ακόμη προσθαφαιρέσεις.


Ώρα αποφάσεων στον Παναθηναϊκό
..Ο προβληματισμός είναι έκδηλος στις τάξεις του Παναθηναϊκού για την ήττα και την κάκιστη απόδοση της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Οι «πράσινοι» ήταν αποκαρδιωτικοί στα πρώτα 18-19 λεπτά του αγώνα στο ΣΕΦ και όταν συνήλθαν στη συνέχεια, δεν διέθεταν τη διάρκεια και τις λύσεις για να ολοκληρώσουν την αντεπίθεση.

Στις τάξεις της ΚΑΕ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την κακή εικόνα της ομάδας και τη στασιμότητα που παρουσιάζει, καθώς φτάσαμε στα μισά της σεζόν και δεν υπάρχει η βελτίωση που όλοι περίμεναν μετά τις πολλές αλλαγές του καλοκαιριού. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες, αφού αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ομάδα.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν φαίνεται να… κινδυνεύει, κάποιες από τις επιλογές του έχουν αποδειχτεί λανθασμένες. Αλλαγές, ωστόσο, θα υπάρξουν στο δυναμικό της ομάδας. Οι «πράσινοι» είναι κοντά στην απόκτηση γκαρντ, με τον Τζόναθαν Γκίμπσον να έχει σαφές προβάδισμα, αλλά να μην έρχεται πριν τις 5 Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του στο κινεζικό πρωτάθλημα.

Είναι πολύ πιθανό να μην πρόκειται για την τελευταία αλλαγή στο ρόστερ. Υπάρχουν σκέψεις για μία ή και δύο ακόμη προσθήκες, που αν γίνουν θα σημαίνουν αντίστοιχες αποχωρήσεις από την ομάδα, καθώς εφόσον αποκτηθεί γκαρντ θα καλυφθούν οι θέσεις των ξένων. Παίκτες όπως οι Παύλοβιτς και Κούζμιτς δεν έχουν προσφέρει τα προσδοκώμενα και φήμες θέλουν να υπάρχει σκέψη αντικατάστασής τους.

Ίδωμεν…

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, όσο είναι… αδιόρθωτος ο Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν αδυναμίες. Ενώ όμως οι μεν τις αντιμετωπίζουν και πατούν γερά στα πόδια τους, οι δε μοιάζουν να μη μαθαίνουν από τα λάθη τους. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.


Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, όσο είναι… αδιόρθωτος ο Παναθηναϊκός
..Ότι οι δύο «αιώνιοι» δεν είναι σε καλή κατάσταση το διαπιστώσαμε και… εκτέθηκε από τους τελευταίους αντιπάλους τους στην Ευρωλίγκα. Το μεταξύ τους ντέρμπι ήταν απλώς μια επαλήθευση του παραπάνω, κυρίως γιατί η διάρκεια καλής τους απόδοσης ήταν μικρότερη από όσο έπρεπε και η «κοιλιά» τους ήταν μεγαλύτερη και πιο καταστροφική από όσο… επιτρέπεται σε αυτό το επίπεδο.

Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δείχνει να γνωρίζει ακριβώς ποιες οι αδυναμίες του και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει είτε μέσω προπόνησης, είτε μέσω προσθηκών, ενώ ο Παναθηναϊκός δείχνει να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και να παραμένει αδιόρθωτος και… αβοήθητος. Κυρίως, δε, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τη σταθερά της άμυνας, η οποία σπανίως θα τους προδώσει, οι δε «πράσινοι» μοιάζουν στα μισά της σεζόν να μην έχουν ακόμη παγιωμένη φιλοσοφία παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα ΚΑΙ στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να πάρει πράγματα από ΟΛΟΥΣ τους παίκτες του, ενώ δεν δίστασε να αναγνωρίσει τυχόν λάθη με προσθαφαιρέσεις (προσθήκη Τζόνσον-Όντομ, απόκτηση κι αποδέσμευση Τζέιμς), ενώ η διοίκηση της ΚΑΕ τού πρόσφερε τη δυνατότητα ενίσχυσης ακόμη και με παίκτη που δεν είχε άμεση αγωνιστική ανάγκη (Παπανικολάου).

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε επιλογές παικτών που είναι αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένες και όχι απλώς δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, αλλά δείχνει να μην έχει αντιληφθεί ποιο είναι το πρόβλημα ή να αποφεύγει να δει την αλήθεια κατάματα (δεν εξηγούνται αλλιώς όσα αναφέρει στις συνεντεύξεις Τύπου). Οι «πράσινοι» πάσχουν από λύσεις σε ΟΛΕΣ τους τις γραμμές, στους γκαρντ από λειψανδρία, στους φόργουορντ από ποιότητα, στους ψηλούς από… μονοτονία.

Η βραδύτητα της front line, που κάνει τον Παναθηναϊκό κακό στις περιστροφές αμυντικά και προβλέψιμο επιθετικά, αποτελεί το μεγαλύτερο από τα προβλήματα της ομάδας. Κι ασφαλώς δεν είναι τυχαίο πως οι «πράσινοι» έπαιξαν… κανονικό μπάσκετ στο διάστημα που στο παρκέ συνυπήρχαν Γκιστ και Φώτσης, με τους Ραντούλιτσα και Κούζμιτς «παρκαρισμένους» στον πάγκο. Επειδή όμως ΔΕΝ είναι δυνατό οι δυο τους να βγάλουν ένα ολόκληρο ημίχρονο σερί στο παρκέ, ούτε η περιφέρεια να είναι το ίδιο πιεστική όταν το βάρος πέφτει αποκλειστικά σε τρεις παίκτες (Διαμαντίδη, Φελντέιν και Καλάθη), ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δυνατό να έχει διάρκεια στην αντεπίθεσή του, ειδικά όταν αυτή αρχίζει από το -30.

Συμπερασματικά, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ατέλειες και αδυναμίες. Όμως αυτές των μεν είναι λιγότερες και αντιμετωπίζονται ή τουλάχιστον γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, ενώ εκείνες των δε παραμένουν αδιόρθωτες, ο προπονητής δείχνει να μην τις έχει εντοπίσει ή να προσπαθεί να τις καμουφλάρει με λάθος τρόπο. Κι αυτό από μόνο του αρκεί για να δίνει προβάδισμα τίτλου (με τα τωρινά δεδομένα) στον Ολυμπιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...