Μητσοτάκης: «Σοκαρίστηκα όταν είδα πόσους μετακλητούς δικαιούμαι» - Και μετά… τους πήρε όλους (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει «σηκώσει» για τα καλά το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και μερίδα των ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια, φαίνεται πως ξεχνά τα όσα έπραξε από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Για τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών από μόνιμους και μετακλητούς υπαλλήλους προϋπολογίστηκαν για το 2013 περί τα 27,5 εκατ. ευρώ.

Όταν τον Ιούνιο του 2013 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, είχε δηλώσει σοκαρισμένος από τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων που του έδινε δυνατότητα ο νόμος να διορίσει.
«Όταν είδα τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και εξωτερικών συνεργατών που δικαιούμαι ως υπουργός σοκαρίστηκα. Δεν έχω καμία πρόθεση να αξιοποιήσω το σύνολο των δυνατοτήτων που μου δίνει ο νόμος. Έχω πρόθεση να διοικήσουμε αυτό το υπουργείο στηριζόμενοι πρωτίστως στους άξιους υπαλλήλους του υπουργείου», δήλωνε με στόμφο ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.
..
Το μήνυμα λοιπόν που ήθελε να περάσει ο κ. Μητσοτάκης τότε ως υπουργός, ήταν αυτό της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του τέλους των ρουσφετιών. Το σοκ που υπέστη ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται όμως πως πέρασε αρκετά σύντομα. Δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε ήδη διορίσει σε θέση μετακλητών, ειδικών συνεργατών και συμβούλων 13 άτομα εκ των οποίων 2 ήταν συνταξιούχοι.
Όπως διαβάζουμε σε σχετικό ΦΕΚ, «Διορίζεται, από 26/06/2013, σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, o Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης του Σπυρίδωνα, με βαθμό Β’ και Μ.Κ. Βασικό Βαθμού κατηγορίας ΠΕ» ανέφερε η απόφαση της 7ης Αυγούστου 2013 που υπέγραψε ο τότε υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης είναι ανιψιός του σημερινού προέδρου της ΝΔ, καθώς και γιος του Σπύρου Δημητριάδη και της Κατερίνας Μητσοτάκη. Η τελευταία είναι αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Μητσοτάκης, η Βουλή κατείχε την πρώτη θέση σε αριθμό μετακλητών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα τότε επικαιροποιημένα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός μισθοδοτούμενων του ελληνικού δημοσίου με τον χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης ως «μετακλητοί» ανερχόταν σε 1.580. Από αυτούς οι 114 μετακλητοί υπηρετούν στη Βουλή και ακόμη 545 είναι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών και μισθοδοτούνται ως μετακλητοί υπάλληλοι.
Στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή πιο παλιά, από τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, έδειχναν ότι ο αριθμός των μετακλητών τον Νοέμβριο του 2012 ήταν 1.254 και τον Μάρτιο του 2013 ήταν 1.220. Στο γενικό άθροισμα τότε, όμως, δεν γινόταν αναφορά στους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών και η Βουλή εμφανιζόταν να έχει τον Μάρτιο του 2013, 120 μετακλητούς.
Για τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών από μόνιμους και μετακλητούς υπαλλήλους προϋπολογίστηκαν για το 2013 περί τα 27,5 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, οι αποδοχές τους προσαυξάνονται από προβλεπόμενα κονδύλια για υπερωρίες και έξοδα κίνησης που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, χώρια τα υπηρεσιακά οχήματα και τα δωρεάν τηλέφωνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στις 17.7.2013 υπηρετούσαν:
* Ανεξάρτητες αρχές: 16 μετακλητοί
* Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 8 μετακλητοί
* Βουλή: 114 μετακλητοί
* Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας/Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης: 9 μετακλητοί
* Κυβερνητικοί-Πολιτειακοί Φορείς: 107
* ΟΤΑ: 422 μετακλητοί
* Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 16 μετακλητοί
* Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: 41 μετακλητοί
* Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: 10 μετακλητοί
* Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 8 μετακλητοί
* Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: 12 μετακλητοί
* Υπ. Εθνικής Άμυνας: 19 μετακλητοί
* Υπ. Εξωτερικών: 14 μετακλητοί
* Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: 38 μετακλητοί
* Υπ. Εσωτερικών: 11 μετακλητοί
* Υπ. Μακεδονίας και Θράκης: 9 μετακλητοί
* Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου: 1 μετακλητός
* Υπ. Οικονομικών: 48 μετακλητοί
* Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων: 49 μετακλητοί
* Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: 22 μετακλητοί
* Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού: 5 μετακλητοί
* Υπ. Τουρισμού: 44 μετακλητοί
* Υπ. Υγείας: 8 μετακλητοί
* Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: 4 μετακλητοί
Σύνολο μετακλητών υπαλλήλων (χωρίς τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών): 1035
Επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών: 545
Σύνολο μετακλητών υπαλλήλων και επιστημονικών συνεργατών βουλευτών: 1580.
Τα λόγια του προέδρου της ΝΔ, όπως φαίνεται από τη στάση που ακολούθησε στο τιμόνι του υπουργείου του, ήταν στα πλαίσια μόνο μιας επιτυχημένης επικοινωνιακής πολιτικής κατά την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσάκης διέθετε πάντα ένα από τα καλύτερα επικοινωνιακά επιτελεία της δεξιάς παράταξης και εν γένει των πολιτικών προσώπων. Σε αυτό οφείλει πολλά και για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η «καθαίρεση» των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης
Υπενθυμίζεται ότι από το πέρασμά του από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κυριάκος είναι γνωστός για ακόμα μια ενέργειά του. Με μια απλή διάταξη νόμου, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης και προχώρησε στον ορισμό καινούργιων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Δεν δίστασε, μάλιστα, να μετατρέψει σε απλούς υπαλλήλους γενικούς διευθυντές, υψηλών τυπικών προσόντων, που είχαν κριθεί για αυτές τις θέσεις από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια.
Στη συγκεκριμένη διάταξη είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη ουσιαστικά «κόντρα» του με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από πολλούς μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής αλλά πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...