Χαρίτσης: Και τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν 6,75 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις το 2016

Οι δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ) για το 2016 θα φθάσουν τα 6,75 δισ. ευρώ, ενώ είναι διασφαλισμένα όλα τα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ώστε να αποφύγει η χώρα να επιστρέψει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αυτό τονίζει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, με δήλωσή του που απαντά στον βουλευτή της
Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ο οποίος δήλωσε ότι απειλούνται έργα ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και ότι το ΠΔΕ 2016 ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.
«Καταρχάς είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Κωνσταντινόπουλος ότι το ΠΔΕ του 2016 ανέρχεται σε 6,75 δισ. ευρώ και ότι υπάρχουν και είναι διασφαλισμένα όλα τα χρήματα που απαιτούνται για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Αποδεικνύει περίτρανα ότι μολονότι θήτευσε στο Υπουργείο Οικονομίας ως Υφυπουργός αρμόδιος και για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έμαθε ποτέ την λειτουργία του«, δηλώνει ο κ. Χαρίτσης και προσθέτει:

«Πέρα όμως από τις ανακρίβειες του κ. Κωνσταντινόπουλο υπάρχει και κάτι που ξέχασε να αναφέρει. Όταν αναλάβαμε ένα χρόνο πριν βρεθήκαμε στη θέση να έχουμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ενταγμένα έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνούσε κατά 6 δισ. ευρώ τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του. Για ποιο λόγο ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπέγραφε μέχρι και την τελευταία μέρα της υπουργίας του εντάξεις έργων για τα οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμοι προϋπολογισμοί και δεν προλάβαιναν να ολοκληρωθούν, μέχρι το τέλος του 2015; Γιατί, με λίγα λόγια, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δημιουργούσε εσκεμμένα «υπερδέσμευση», η οποία ισοδυναμούσε με ένα εν δυνάμει νέο δημόσιο χρέος και δέσμευε τη χώρα με τις υπογραφές του, ακόμα και λίγα μόλις 24 ώρα πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;
Παρά τη δραματική κατάσταση που μας κληροδότησε ο ίδιος, εξασφαλίσαμε όλους τους απαραίτητους πόρους για να ολοκληρωθούν έως το 2017 όλα τα έργα ώστε να αποφύγει η χώρα να επιστρέψει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ίσως αυτό εξηγεί και τον εκνευρισμό του κ. Κωνσταντινόπουλου, επειδή καταφέραμε να καλύψουμε την «τρύπα» που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν με την έλλειψη σχεδιασμού και την πελατειακή λογική στη χάραξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ’ ΚΠΣ.
Η εντατική εργασία και οι συντονισμένες προσπάθεια συνεχίζονται. Πλέον εστιάζουμε στη δυναμική του νέου ΕΣΠΑ. Η πρόσφατη δημοσίευση προσκλήσεων τεσσάρων νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί μια πολύ σημαντική ένεση χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...