Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό..Αποχώρησε ο Δ.Κουτσούμπας - Εν αναμονή κοινού ανακοινωθέντος

Κλίμα συναίνεσης φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμορφώνεται στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα πραγματοποείται διάλειμμα για τη σύνταξη ανακοινωθέντος, το οποίο δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Αποχώρηση Κουτσούμπα
Αποχώρησε από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του έξω από το προεδρικό Μέγαρο, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών βρίσκεται κείμενο συμπερασμάτων το οποίο το ΚΚΕ δεν θα υπογράψει.
Ο Δ. Κουτσούμπας, που διαχώρισε τη θέση του σε διάφορα ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό, είπε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε για άλλη μία φορά την αντίθεση του ΚΚΕ στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ γενικότερα εκτίμησε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο».
























Ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων
Περίπου στις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε «υπερυπουργό» για το μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποιο όνομα.
Ζήτησε ακόμη ειδικές δομές τόσο για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, όσο και τα ασυνόδευτα. Οι δομές αυτές θα παρέχουν όχι μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη.
Τέλος ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προσπάθησε να θέσει το ζήτημα του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Ωστόσο σε ψηφοφορία που διεξήγαγε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το θέμα, ο Βασίλης Λεβέντης δεν βρήκε κανένα υποστηρικτή.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...