Κύπρος* Την Πέμπτη στα δικαστήρια οι υποθέσεις ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για Μπόμπολα και Λώλου
Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, αναμένεται να καταχωρηθεί η υπόθεση για το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι ανακριτικές αρχές όλο αυτό το διάστημα εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς λαμβάνοντας μέχρι και 10 καταθέσεις ημερησίως και διεξάγοντας τουλάχιστον δύο έρευνες την ημέρα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως αναφέρεται.


Για την υπόθεση τελούν υπό κράτηση 11 πρόσωπα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Helector, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΣ τα διατάγματα κράτησης των οποίων εκπνέουν την Πέμπτη. Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, το πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή, τον υιό του Νίκο Κουλαππή, τον Ιmad Baqleh πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία, το πρώην Δ/ντη της ελλαδικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλο και τον Αθανάσιο Κατρή.
Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των έντεκα να αφεθούν ελεύθεροι και να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας.

Για την υπόθεση εκδόθηκαν ήδη ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα, ιδιοκτήτη ομίλου εταιρειών και κύριο μέτοχο της εταιρείας Helector, καθώς και τον Θεοφάνη Λώλο Διευθυντή, της εταιρείας ΕΝVIROPLANT, που ορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά την έκδοση των δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Λ. Μπόμπολα και Θ. Λώλου θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για να σταλούν στις ελληνικές αρχές. Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι Μπόμπολας και Λώλος να παρουσιαστούν αυτοβούλως στις κυπριακές ανακριτικές αρχές.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Μπόμπολα και Λώλου οι αρχές προχωρούν στην παραπομπή των υπόπτων στη δικαιοσύνη.

Για την υπόθεση η Αστυνομία είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Παντελίτσα Μαππούρα, υπεύθυνη λογιστηρίου της εταιρείας Helector, Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση, Μιχάλη Μιχαήλ που το 2010 διορίστηκε διευθυντής του ΧΥΤΑ Πάφου και Ιωάννη Κοκότση ΓΔ της εταιρείας Helector από το 2007 και εκτελεστικό διευθυντή από το 2010. Και οι τέσσερις συνελήφθησαν και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί και ο Σάββας Βέργας πρώην Δήμαρχος Πάφου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ αλλά και ο πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, που επίσης εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης.

Ανακρινόμενος ο Ε. Μαλληκίδης μέχρι στιγμής αρνείται να αναφέρει οτιδήποτε για την υπόθεση, ωστόσο ο κ. Βέργας σε θεληματική κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία υποστήριξε ότι ο Μαλληκίδης τον παρακίνησε να ζητούν μίζες και από τον ΧΥΤΑ Πάφου και συγκεκριμένα το 5% από κάθε πληρωμή του κράτους προς την εταιρεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για Μπόμπολα και Λώλου

Εκδόθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά εντάλματασύλληψης σε βάρος του Προέδρου της Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα και Θεοφάνη Λώλου Διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε σχέση με την άφιξη των δύο προσώπων στην Κύπρο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν ή να επιβληθούν οποιοιδήποτε όροι σχετικά με την άφιξη ή μη οποιουδήποτε εκζητούμενου προσώπου στην Κύπρο.

“Θέλω απλώς να διευκρινίσω ότι τα εντάλματα σύλληψης εναντίον οποιουδήποτε προσώπου εκδίδονται για να εκτελούνται. Με αυτήν την έννοια πρόκειται να προχωρήσουμε – και έχω ήδη δώσει οδηγίες - για την άμεση έκδοση ενταλμάτων, ευρωπαϊκών, σύλληψης των δύο αυτών προσώπων, τα οποία φάνηκαν – ως αποτέλεσμα των αστυνομικών ανακρίσεων – να ενέχονται στην υπόθεση”, σημείωσε.

Δεν πρόκειται, πρόσθεσε, “ να υποβληθούν ή ακόμα να επιβληθούν – ακόμα χειρότερα – οποιοιδήποτε όροι σχετικά με την άφιξη ή μη οποιουδήποτε εκζητουμένου προσώπου στην Κύπρο. Αυτό να γίνει καθαρό. Τα εντάλματα εκδίδονται και εκτελούνται. Εάν έρθει οικειοθελώς μέχρι την αναγκαστική σύλληψη οποιοσδήποτε ασφαλώς θα συλληφθεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”, κατέληξε.

Στην ευρείας σύσκεψη για το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε τη γραπτή γνωμάτευσή του στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο ο οποίος προέδρευε της σύσκεψης και δόθηκαν οδηγίες για άμεσο τερματισμό τoυ συμβολαίου.  

Ο Γενικός Εισαγγελέας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα προϊόν συναλλαγής στην εκτέλεση ενταλμάτων.


Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα επαναληφθεί η σύσκεψη στην παρουσία των Υπουργού Γεωργίας, Γενικού Εισαγγελέα,  Γενικού Ελεγκτή, Γενικής Λογίστριας, Έφορου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Συμβουλίου Αποβλήτων Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...