Η Αγγλία καθοδηγεί τις εξελίξεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με τους γιατρούς της να το συνταγογραφούν και επίσημα!

Η Αγγλία είναι μια χώρα που χαράσσει συχνά τον δικό της δρόμο σε ζητήματα πολιτικής ή ρυθμιστικών κανόνων που αφορούν τον λαό της, ειδικότερα σε σχέση με την προστασία του και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.
  Με αυτή τη λογική πράττει και αναφορικά με την πολιτική της για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ακόμη στον υπόλοιπο κόσμο επικρατούν διφορούμενες και παραπλανητικές, σε πολλές περιπτώσεις, απόψεις αλλά και κανόνες, μιας και συχνά η επιστημονική κοινότητα παρουσιάζεται «διχασμένη», σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και των επιπτώσεων της χρήσης του στην υγεία.

Για τον σκοπό αυτό, οι Άγγλοι ειδικοί θέλησαν να μάθουν οι ίδιοι τι συμβαίνει: Το καλοκαίρι του 2015 δημοσιεύτηκε μια συλλογική μελέτη από το επίσημο ινστιτούτο υγείας της Αγγλίας, που περιλαμβάνει και λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα και τα πορίσματα πολλών από τις αξιόπιστες έρευνες που έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα αποτελέσματα της είναι σαφή και αποτελούν «χαστούκι» στις πολλές ανακρίβειες που ακούγονται. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πόρισμά της


























Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό.
- Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιείται από μη καπνιστές ούτε αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος για ανήλικους και μη καπνιστές.
- Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
- Ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών δεν γνωρίζει ότι το άτμισμα είναι καλύτερο από το κάπνισμα.
Οι Βρετανοί όμως δεν έμειναν στη θεωρία: Πρόσφατα στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, αναρτήθηκε κείμενο όπου παρουσιάζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως δημοφιλές αλλά και αποτελεσματικό μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος και λήφθηκε η πρώτη σχετική απόφαση: Από τις αρχές του 2016, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνταγογραφούνται και επίσημα από τους γιατρούς, ως μέσο διακοπής του καπνίσματος!

Μάλιστα, μπορούν οι ίδιοι να τα παρέχουν στους ασθενείς τους, με ένα κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 20 λιρών για τη συσκευασία και 10 λιρών για κάθε εβδομάδα χρήσης. Μέχρι τα τέλη του 2015 οι γιατροί το συνιστούσαν ανεπίσημα μόνο, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη άδεια από το κράτος για τη χρήση του. Όπως δήλωσε η υπουργός υγείας Jane Ellison, «η αγγλική κυβέρνηση πιστεύει ότι το άτμισμα είναι σίγουρα λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα και γι΄ αυτό ενθαρρύνονται και οι ιατρικές χρήσεις του».
Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ερευνητές διαπίστωσαν αρχικά ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι με διαφορά καλύτερο από το συμβατικό, καθώς η επιβάρυνση της υγείας από το συμβατικό κάπνισμα είναι τεράστια. Συμπέραναν δε ότι οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού μειώνουν στο ελάχιστο αυτούς τους κινδύνους.
Οι εξελίξεις στην Αγγλία μετά τη δημοσίευση της συγκεκριμένες έρευνας ήταν και είναι καταιγιστικές, μέχρι που το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έφτασε και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό David Cameron να τονίζει, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή, ότι «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα μονοπάτι για πολλούς ανθρώπους ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους και κατ΄ επέκταση την υγεία του έθνους».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός David Cameron δήλωσε:
«Σίγουρα, και μιλώ ως κάποιος που έδωσε αυτή τη μάχη (σ.σ. της διακοπής του καπνίσματος) αρκετές φορές, και τελικά με επιτυχία, πολύς κόσμος βρίσκει διάφορους τρόπους για να το επιτύχει αυτό και είναι σαφές ότι για αρκετούς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η επιτυχημένη μέθοδος.

Θα πρέπει να καθοδηγηθούμε από τους ειδικούς και να λάβουμε υπόψη μας το πόρισμα του υπουργείου υγείας, αλλά είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο καπνιστές έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να διακόψουν το κάπνισμα ή το έχουν αντικαταστήσει εντελώς με το άτμισμα. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα μονοπάτι για πολλούς ανθρώπους ώστε να βελτιώσουν τη δική τους υγεία και κατ΄ επέκταση την υγεία του έθνους».
  Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου BBC, που αποφαίνεται, με βάση την παραπάνω έρευνα, αλλά και άλλες μελέτες, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει λιγότερο, αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για τους άλλους («παθητικοί ατμιστές»), ενώ είναι πιο καθαρό και πιο φτηνό από το τσιγάρο.
Η εξέλιξη αυτή μάλιστα αναμένεται να επιφέρει μακροπρόθεσμα τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα υγείας.
Στην Ελλάδα, συμβατά με τους ποιοτικούς ελέγχους και τις προδιαγραφές προϊόντων που προαναφέραμε από την αγγλική αγορά θα βρείτε στην altereGo, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες πιστοποιημένων προϊόντων ατμίσματος.

Επισκεφτείτε ΕΔΩ και γνωρίστε την πλήρη γκάμα προϊόντων που διαθέτει μέσα από μια ποικιλία συσκευών αλλά και πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων στα υγρά αναπλήρωσης.
 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...