Ο αεροπειρατής, ο 59χρονος Αιγύπτιο Saif al-Din Mustafa, αξιωματικός του στρατού παρέδωσε στις αρχές μια επιστολή.

Παραδόθηκε ο αεροπειρατής 

Όλα συγκλίνουν σε προσωπική υπόθεση, ενώ απομακρύνονται τα άλλα ενδεχόμενα.
11:39

Προσπάθειες για επικοινωνία ανάμεσα στον αεροπειρατή Ibrahim Samaha και την πρώην σύζυγό του από την Ορόκλινη.
11:31

Ο αεροπειρατής, ο 59χρονος Αιγύπτιο Saif al-Din Mustafa, αξιωματικός του στρατού παρέδωσε στις αρχές μια επιστολή. Από το γράμμα διαπιστώθηκε πως ο δράστης ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών που βρίσκονται στις αιγυπτιακές φυλακές ενώ ζήτησε επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

11:31

Απελευθερώθηκαν κι άλλοι επιβάτες από το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών
11:25

Τη φωτογραφία του Ιμραχιμ Σαμάχα δημοσιεύουν δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου
ΠτΔ: Kάνουμε το άπαν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς σχολίασε το περιστατικό αεροπειρατείας στον αερολιμένα Λάρνακας λέγοντας ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να απελευθερωθούν ελεύθεροι και να είναι ασφαλείς. Είπε χαριτολογώντας ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και διερωτήθηκε αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα"
11:13

Αviation Safety: Ελεύθεροι όλοι επιβάτες εκτός τεσσάρων μη Αιγυπτίων και του 7μελούς πληρώματος

Όλοι οι επιβάτες του υπό αεροπειρατεία αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, εκτός του επταμελούς πληρώματος και τεσσάρων ξένων, έχουν αφεθεί ελεύθεροι, όπως αναφέρει το Aviation Safety. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή είχαν ως αποτέλεσμα να αφεθούν όλοι οι επιβάτες ελεύθεροι, εκτός τεσσάρων μη Αιγυπτίων και του 7μελούς πληρώματος.

Στο αεροσκάφος, όπως μεταδίδει το Aviation Safety, μετέβαιναν 56 επιβάτες. Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει κλειστό. Στο αεροσκάφος παραμένει η σκάλα επιβίβασης ενώ κοντά του είναι σταθμευμένο πυροσβεστικό όχημα.


πηγη

Έληξε η αεροπειρατεία στην Κύπρο: Παραδόθηκε ο δράστης

Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακα στην Κύπρο. Ο δράστης λίγο μετά τις 2.30 συνελήφθη, ενώ όλοι οι όμηροι είχαν απελευθερωθεί. Μάλιστα όπως φάνηκε τελικά δεν είχε εκρηκτικά.
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8.30 το πρωί όταν έγινε γνωστή η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Egyptair στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Το Airbus A320 εκτελούσε το δρομολόγιο Κάιρο - Αλεξάνδρεια και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.
Ο αεροπειρατής, ο 59χρονος Αιγύπτιο Saif al-Din Mustafa, αξιωματικός του στρατού παρέδωσε στις αρχές μια επιστολή. Από το γράμμα διαπιστώθηκε πως ο δράστης ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών που βρίσκονται στις αιγυπτιακές φυλακές ενώ ζήτησε επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
Ο Saif al-Din Mustafa μέσα από το αεροπλάνο

Ο Saif al-Din Mustafa από την πρώτη στιγμή απελευθέρωσε τους περισσότερους επιβάτες του αεροσκάφους οι οποίοι συνολικά ανέρχονταν στους 181. Έπειτα κράτησε 7 ομήρους.
Λίγο πριν παραδοθεί ο αεροπειρατής, εικόνες τηλεοπτικών μέσων μετέδιδαν την απελευθέρωση των εναπομείναντων επιβατών. Μάλιστα ένας από τους επιβαίνοντες πήδηξε για να σωθεί από παράθυρο του πιλοτηρίου. Στη συνέχεια φάνηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι να βγαίνουν από την πόρτα και να κατεβαίνουν τη σκάλα. Αμέσως αστυνομικοί έτρεξαν και τους παρέλαβαν.
Την στιγμή που ένας από τους επιβάτες πηδά από το πιλοτήριο

Στο μήνυμά του ο Κύπριος πρόεδρος, έγραψε: «Συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία κ το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας #EgyptAir».


«Πρόκειται για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης»
«Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Αρχικά όλα έδειχνα πως η αεροπειρατεία έγινε λόγω προσωπικών προβλημάτων του δράστη καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αεροπειρατής τα έκανε όλα για να έρθει σε επαφή με την Κύπρια πρώην σύζυγό του, η οποία λέγεται Μαρίνα Παράσχο και με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέντε παιδιά.
Η γυναίκα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλούσε με τον δράστη τηλεφωνικά. Ωστόσο στη συνέχεια ο δράστης μέσα από την επιστολή που της έδωσε ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών που βρίσκονται στις αιγυπτιακές φυλακές.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...