Το λαθρεμπόριο αρχαίων του ISIS μέσω Τουρκίας

Το λαθρεμπόριο πετρελαίου ήταν μέχρι τώρα η βασική πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος, ιδιαίτερα οι «σχέσεις» που είχε αναπτύξει με την Τουρκία.

Το δίκτυο Russia Today ήταν το πρώτο που αποκάλυψε έγγραφα τα οποία καταδείκνυαν αυτή την επιχειρηματική σχέση.

Το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με νέα έγγραφα που δημοσίευσε το RT,
έχει προσθέσει το λαθρεμπόριο ιστορικών αντικειμένων σε αυτό του πετρελαίου, ως μια επιπλέον πηγή κέρδους. Τα εδάφη της Συρίας είναι πλούσια με πολιτιστικούς θησαυρούς και οι τζιχαντιστές έχουν λεηλατήσει τις περιοχές που έχουν καταλάβει και πουλάνε αυτά τα αντικείμενα στη μαύρη αγορά της Τουρκίας.

Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το RT αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως:

«Προς τον αδερφό μας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα σύνορα. Σε παρακαλώ βοήθησε στην ασφαλή διάβαση του αδερφού Χουσεΐν Χαρία Σαρίρα και του Τούρκου έμπορου τέχνης γιατί έχουν σημαντικές δουλειές με το τμήμα αρχαιοτήτων του Υπουργείο Φυσικών Πόρων». Η επιστολή αυτή φέρνει στο φως το «Υπουργείο Φυσικών Πόρων» του Ισλαμικού Κράτους το οποίο είναι υπεύθυνο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου αλλά και την ύπαρξη του «τμήματος αρχαιοτήτων» το οποίο είναι υπεύθυνο για το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.



Τα νέα έγγραφα επίσης δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους χερσαίους δρόμους της Τουρκίας για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, πετρελαίου και όπλων, εκμεταλλευόμενο την αδράνεια και το μηδενικό έλεγχο των συνόρων της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές, μετά την ανακατάληψη της πόλης Σαντάντι τον Ιούλιου του 2015, βρήκαν πλήθος ιστορικών αντικειμένων σε ένα υπόγειο τούνελ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...