Σύνοδος Κορυφής: Στόχος μια κοινά αποδεκτή και ισχυρή νομικά συμφωνία (vid)

Με στόχο να καταλήξει σε μία κοινά αποδεκτή και νομικά ισχυρή συμφωνία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
 VIDEO-   Δηλώσεις  μετά τη Σύνοδο Κορυφής- Φάιμαν- Μέρκελ- Ολάντ..



Κυβερνητικές πηγές αποτίμησαν θετικά τη συνάντηση, καθώς όπως τόνισαν οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
«Εποικοδομητική για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα», χαρακτήρισαν την συνάντηση και γαλλικές πηγές.
Ο Πρωθυπουργός, στην τριμερή συνάντηση παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες, με τους οποίους προσέρχετε στη Σύνοδο:
Δηλώσεις Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής Δηλώσεις Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής Δηλώσεις Φάιμαν ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ CNN.GR


Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι διττός.
Αφενός να στοχεύει στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφεταίρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι απαραίτητο να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την προσδοκία να επιτευχθεί μια συμφωνία για την μείωση της ροής των προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στον προορισμό τους, με ένα σύστημα μετεγκατάστασης από την Τουρκία, δήλωσε πριν από λίγο, φτάνοντας στο κτίριο της συνόδου.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει η συμφωνία αυτή να προβλέπει έναν αξιόπιστο μηχανισμό μετεγκατάστασης των προσφύγων, στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε ουσιαστική αρωγή της Ελλάδας που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας μονομερών πράξεων ορισμένων κρατών-μελών.


Με αίτημα για μια «συνολική» συμφωνία με την Τουρκία, προσήλθε στη Σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για το αποτέλεσμα της Συνόδου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως απομένουν «πολλά πράγματα προς διευθέτηση».
«Η Γερμανία θα δεσμευθεί με πολύ έντονο τρόπο. Διότι πρέπει πρώτα απ” όλα να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος πριν από την έναρξη της Συνόδου.

«Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών, μόνον έτσι θα μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων για να γίνει και πάλι, η Ευρώπη, λειτουργική.
Ο Ρέντσι επανέλαβε ότι ο στόχος «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας, όμως, από τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη» και κατέστησε σαφές, ότι «αν υπάρξει συμφωνία με την “Αγκυρα, θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο», αφού «οι κανόνες που θα ισχύσουν για την Τουρκία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και για τις χώρες εκείνες από τις οποίες αναμένουμε να φτάσουν μεταναστευτικά ρεύματα».
Η Κύπρος πάντως προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμηνύοντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι ελπίζει σε συμβιβασμό στη Σύνοδο, αλλά όπως τονίζει δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του βέτο για να μπλοκάρει ενδεχόμενη συμφωνία χωρίς η Τουρκία να έχει τηρήσει τις υποχρέωσες της.
Βίντεο με δηλώσεις των Μάρτιν Σουλτς, Βέρνερ Φάιμαν και Ντέιβιντ Κάμερον


Δείτε ξανά το βίντεο με τις δηλώσεις Μέρκελ

Ολάντ: Γαλλία και Γερμανία θα βοηθήσουν την Ελλάδα












πηγη foto

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Σύνοδος Κορυφής: Διπλωματικός μαραθώνιος, ζητείται επειγόντως λύση (vid)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...