Εργαζόμενοι Ηλεκτρονικής: Κραυγή αγωνίας μετά το λουκέτο

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.
Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις,

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη ενέργεια η εν κρυπτώ πτώχευση της Ηλεκτρονικής

σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.
Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά".
Οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρουν πως πληροφορήθηκαν για το κλείσιμο των καταστημάτων από τα κανάλια και το διαδίκτυο και ζητούν περαιτέρω εξηγήσεις (Vid)
   Πριν από μία εβδομάδα έκλεισαν αρχικά 10 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών η οποία τους τελευταίους μήνες έδινε αγώνα επιβίωσης μετά την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων και των προμηθειών της λόγω της οικονομικής ύφεσης και του ανταγωνισμού των πολυεθνικών.  
    
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του news 247, εντός της κρίσης η οικογένεια Στρούτση ενίσχυσε την εταιρεία με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων για να σωθεί η αλυσίδα των καταστημάτων.
Στην προσπάθεια σωτηρίας η ελληνική αλυσίδα δεν είχε αρωγό τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες δεν στήριξαν με πρόσθετη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ. Για την σωτηρίας της αλυσίδας ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση στο εξωτερικό όμως δεν κατάφερε κάτι ουσιαστικό.
Κάπως έτσι, φτάσαμε σταδιακά στο οριστικό λουκέτο. Το απόγευμα της Τετάρτης, η Ηλεκτρονική Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης από τη διοίκηση της.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μίλησαν το πρωί της Πέμπτης στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τους φόβους τους για την επόμενη μέρα.
"Υπάρχουν οικογένειες πίσω από εμάς και αγωνιούμε για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση κινητοποιείται για τον δημόσιο τομέα αλλά όχι για τον ιδιωτικό. Μοιάζει σαν να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εργαζόμενοι. Θέλουμε τη στήριξη της κυβέρνησης", ανέφερε εκπρόσωπος τους μιλώντας στην κάμερα.

Τι θα γίνει με την πληρωμή των δόσεων στην Ηλεκτρονική Αθηνών

Κατέβηκε και η ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας



Καταρχήν τι θα γίνει με τις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστημα (έπαψε να λειτουργεί επίσης) ή κάποιο κατάστημα της εταιρείας.
Η απάντηση είναι ότι οι δόσεις συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς η αγορά των προϊόντων γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου (σε λίγες περιπτώσεις). Δηλαδή οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.
Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοιες ραγδαίες εξελίξεις, δημιουργούνται ορισμένα απόνερα. Δηλαδή τι θα γίνει με όσους για παράδειγμα αγόρασαν χθες μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε δόσεις με κάρτα ή με μετρητά και δεν το έχουν παραλάβει ακόμη; Μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν δόσεις για ένα προϊόν που δεν έχουν παραλάβει;




"Τα δεδουλευμένα έχουν προεξοφληθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο και το επίδομα για το Πάσχα, και δεν υπάρχουν οφειλές", ξεκαθάρισε, για να συνεχίσει: "Το θέμα είναι πως δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από πριν, μάθαμε πως κλείνουν τα καταστήματα το βράδυ από το ίντερνετ και τα κανάλια. Θέλουμε μια απάντηση από τη διοίκηση της εταιρείας. Επιρρίπτουμε ευθύνες και στη διοίκηση και στην κυβέρνηση όπως και σε κάθε εκάστοτε κυβέρνηση. Θέλουμε μια απάντηση για τον φόβο μας για την επόμενη μέρα, να δοθούν πιο αναλυτικές εξηγήσεις. Θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, πέραν από τα νόμιμα που προβλέπονται".
Διευκρινίζεται πως πριν το "λουκέτο" η Ηλεκτρονική Αθηνών απασχολούσε 450 εργαζομένους και είχε 45 καταστήματα.
.

Πτώχευσε η Ηλεκτρονική Αθηνών. Κλείνουν όλα τα καταστήματα


Ποτάμι: Ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους απολυμένους

Για αντιαναπτυξιακή πολιτική και εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, κατηγορεί το Ποτάμι την κυβέρνηση με ανακοίνωση του, αναφορικά με το λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών.

«Άλλοι 450 εργαζόμενοι (αυτή τη φορά της Ηλεκτρονικής Αθηνών) είναι χωρίς δουλειά. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα.

Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δε θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία.

Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη ενέργεια η εν κρυπτώ πτώχευση της Ηλεκτρονικής - Τι ζητά από την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη ενέργεια η εν κρυπτώ πτώχευση της Ηλεκτρονικής - Τι ζητά από την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση του το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει ως «απαράδεκτη ενέργεια την διοίκησης της εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε πτώχευση της επιχείρησης, πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο 450 εργαζόμενους».

Μάλιστα ζητά από το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση θεσμικές αλλαγές με αφορμή την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», προκειμένου οι βασικοί μέτοχοι μιας επιχείρησης να μην χρησιμοποιούν το πτωχευτικό δίκαιο για την αποφυγή εξόφλησης των εργαζομένων τους, και για τη διευκόλυνση της αυτοδιαχείρισης πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί και  πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της και στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για  επαναλειτουργία της επιχείρησης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.

Σε άλλη περίπτωση οφείλει να εγγυηθεί την καταβολή  των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους  και να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση πτώχευσης του δικαστηρίου και τον ορισμό σύνδικου.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να κάνει ότι είναι δυνατό στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της επιχείρησης και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των  αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, την άμεση εγγραφή  τους στο ταμείο ανεργίας και τη στήριξή τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Τέλος καλούμε  το Υπουργείο Εργασίας και την  Κυβέρνηση  να  προχωρήσουν άμεσα:

1.  Στις απαραίτητες  νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε οι βασικοί μέτοχοι μιας εταιρείας να είναι υπεύθυνοι με την προσωπική τους περιουσία για οφειλές  σε  εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην χρησιμοποιείται η πτώχευση ως όπλο για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

2. Στη βελτίωση και  διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιαχείριση πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνονται πιθανές συνεργατικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων της υπό πτώχευση επιχείρησης».
Πηγή: ΣΥΡΙΖΑ iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...