Παγκόσμιος «σεισμός» από τα Έγγραφα του Παναμά

Παγκόσμια αμηχανία και πολιτικές αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί η αποκάλυψη του σκανδάλου με τα «Έγγραφα του Παναμά».
Στην Ισλανδία χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν τη διενέργεια εκλογών, παρά την ορκωμοσία της κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό τον Σίγκουρ-ντουρ Γιόχανσον.







 Στην Αργεντινή, ομοσπονδιακός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές του προέδρου Mauricio Macri, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα έγγραφα του Παναμά. Σύμφωνα με εφημερίδα, ο Macri διευθύνει εξωχώρια εταιρεία στις Μπαχάμες, αλλά και μία στον Παναμά.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Νέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε, ότι ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν μετοχές από εταιρεία του πατέρα του με έδρα τις Μπαχάμες, τις οποίες όμως πούλησε προτού γίνει πρωθυπουργός.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς τα έγγραφα του Παναμά εμπλέκουν στενούς του συνεργάτες και φίλους σε ένα δίκτυο ύποπτων συναλλαγών ανάμεσα σε ρωσικές και off-shore εταιρείες, εγείροντας υποψίες για απόκρυψη και ξέπλυμα χρήματος. Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε «κάθε στοιχείο διαφθοράς», υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα η όλη υπόθεση είναι μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας και αποσταθεροποίησης του καθεστώτος.

Πηγή: ΕΡΤ
Share this post: on Twitter on Facebook

Panama Papers: Παραδοχή Κάμερον για εμπλοκή του

""Η Σαμάνθα και εγώ είχαμε έναν κοινό λογαριασμό με 5.000 μετοχές στην Blairmore", επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας (vid)
 
-->Adtech Ad
Την κατοχή μετοχών στο παρελθόν σε εξωχώρια εταιρία, που είχε συσταθεί από τον πατέρα του, παραδέχτηκε την Πέμπτη ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στο ITV News.
 

-->AdTech Ad
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε δεχτεί τις προηγούμενες μέρες σωρεία ερωτήσεων για την Blairmore Holdings, την εταιρία με έδρα στον Παναμά που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Ίαν.
Στη συνέντευξή, ο Κάμερον είπε ότι αυτός και η σύζυγός του Σαμάνθα είχαν μετοχές στην εταιρία μέχρι το 2010 όταν τις πούλησαν για περίπου 37.000 ευρώ, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι έχει καταβάλλει όλους τους φόρους..
"Η Σαμάνθα και εγώ είχαμε έναν κοινό λογαριασμό και είχαμε 5.000 μετοχές στην Blairmore, τις οποίες πουλήσαμε τον Ιανουάριο του 2010 και άξιζαν περίπου 37.000 ευρώ. Έχω πληρώσει τον φόρο εισοδήματος επί των μερισμάτων αλλά υπήρχε κέρδος το οποίο ήταν μικρότερο από το ποσό που επιβάλλεται φόρος κεφαλαιακών κερδών και έτσι δεν πλήρωσα τον τελευταίο.
Η Downing Street είπε ότι το ζεύγος Κάμερον αγόρασε τις μετοχές τον Απρίλιο του 1997 αντί περίπου 15.500 ευρώ και τις πούλησε τον Ιανουάριο του 2010 για περίπου 39.000 ευρώ.

 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...