Επεισόδια και χημικά στην Ειδομένη Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου

              (Φωτό+Βίντεο)
Χάος επικρατεί από το πρωί στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον των προσφύγων προκειμένου να τους αποτρέψουν να περάσουν τα σύνορα, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ειδομένη Χριστίνα Συμεωνίδου, η κατάσταση είναι αποπνικτική. Δεκάδες άτομα λιποθύμησαν εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων από τη ρίψη χημικών, ενώ αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Η αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα οδήγησε τα επικίνδυνα χημικά στον καταυλισμό όπου βρίσκονται χιλιάδες παιδιά, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου έγινε ρίψη χημικών από την πλευρά της ΠΓΔΜ απευθείας στον καταυλισμό. Πρόσφυγες, αλλά και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τις δυνάμεις των Σκοπίων έγινε χρήση και πλαστικών σφαιρών. Τρείς άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο.















Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην διάβαση μπροστά στον αγκαθωτό φράχτη φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Το κλίμα της έντασης πυροδότησαν νέες φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα την Κυριακή.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.
Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανακοινώθηκε ότι τρεις ομάδες προσφύγων και μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.

Γ. Κυρίτσης: Η ΠΓΔΜ πρέπει να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας

Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.
Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

Κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της κ. Κουμουτσάκος καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες της ΠΓΔΜ κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνο προαναγγελθέν γεγονός, κάνοντας λόγο παράλληλα για πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.
Αιχμές και από το Ποτάμι. Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Τους προειδοποιούμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν.

Πορεία υπερ ανοιχτών συνόρων

Συγκέντρωση υπέρ των μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιεί από το μεσημέρι έξω τα γραφεία της Frontex στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο Συντονισμός για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό. Αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση, ζητώντας μεταξύ άλλων να ανοίξουν τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά και να δοθεί άσυλο στους μετανάστες.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά

Αντιφασιστική συγκέντρωση έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά η ΚΕΕΡΦΑ και η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού.
Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Twitter on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...