Η κατάκτηση του Euro 2004 η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Αποθεώνεται 12 χρόνια μετά....

Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας έχει ήδη αρχίσει και η UEFA ξεκίνησε τα αφιερώματα στις κομβικές στιγμές του θεσμού. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει η κατάκτηση του τροπαίου από την Εθνική Ελλάδας, το 2004, η οποία ανακηρύχθηκε ως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία.

Ο τίτλος του αφιερώματος της UEFA είναι «Από την Ιρλανδία στην Ελλάδα: Τα πιο μεγάλα σοκ σε Euro» και σε αυτό καταγράφονται οι μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού με το θρίαμβο της Εθνικής να είναι στην πρώτη θέση.




Αναλυτικά οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στη διοργάνωση:
1988: Αγγλία-Ιρλανδία 0-1
Η Ιρλανδία στην πρώτη της εμφάνιση κατάφερε να πετύχει σπουδαία νίκη επί της Αγγλίας. Σκόρερ της αναμέτρησης ο Χόουτον, στο 6ο λεπτό, με τον τερματοφύλακα των Ιρλανδών να… κατεβάζει ρολά απέναντι στους Άγγλους.
1992: Σουηδία-Αγγλία 2-1
Οι Άγγλοι ως «κλασσικοί» γκαφατζήδες κατάφεραν να αποκλειστούν για ακόμη μια φορά από τους ομίλους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη χαριστική βολή έδωσε η οικοδέσποινα Σουηδία, η οποία νίκησε 2-1 με ανατροπή.
1992: Γερμανία-Δανία 0-2
Μέχρι να εμφανιστεί η… τρελοπαρέα του Ρεχάγκελ όλοι όταν σκέφτονταν τη διοργάνωση του Euro είχαν στο μυαλό τους την απίστευτη Δανία του 1992. Η χαμογελαστή παρέα του Πήτερ Σμάιχελ μπήκε από το παράθυρο στο θεσμό, έπειτα από τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας, και κατέκτησε το τρόπαιο. Μετά από μια σειρά εκπλήξεων η μεγαλύτερη ήταν, φυσικά η νίκη τους επί της Γερμανίας στον τελικό με 0-2.
1996: Τσεχία-Ιταλία 2-1
Τη χρονιά εκείνη είχε έρθει η στιγμή να γραφτεί ακόμη ένα ωραίο παραμύθι με πρωταγωνιστές ποδοσφαιριστές που απολαύσαμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα για αρκετά χρόνια. Η εθνική ομάδα της Τσεχίας έπαιζε απέναντι στην πανίσχυρη Ιταλία (δεύτερη στο Μουντιάλ του 1994). Οι Πάβελ Νέντβεντ, Κάρελ Πομπόρσκι, Πάτρικ Μπέργκερ κλπ συστήθηκαν στο ευρωπαϊκό κοινό, νίκησαν με 2-1 τη Σκουάντρα Ατζούρα και έφθασαν μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκαν από τη Γερμανία.
2004: Λετονία-Γερμανία 0-0
Το 2004 η Λετονία συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ομάδα ήταν από τις πιο αδύναμες του τουρνουά και επέστρεψε στο σπίτι με μόλις έναν βαθμό, ωστόσο, εκείνος ήταν απέναντι στην πάντα ισχυρή Γερμανία, Οι Λετονοί, μάλιστα είχαν και ευκαιρίες για να πάρουν το παιχνίδι και να γράψουν ιστορία.
2004: Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1
Μεγαλύτερο θαύμα και από αυτό της Δανίας! Η -οικοδέσποινα- Πορτογαλία των Φίγκο, Ρουί Κόστα, Ντέκο, Ρικάρντο Καρβάλιο και Κριστιάνο Ρονάλντο, κατάφερε να «λυγίσει» από την Εθνική Ελλάδας τόσο στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (2-1), όσο και στον μεγάλο τελικό, χάρις στην κεφαλιά του Χαριστέρα, στην ίσως μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών!
Μέσα από μια σειρά αποτελεσμάτων που όλα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως έκπληξη, η Εθνική Ελλάδας φθάνει στον τελικό απέναντι στην οικοδέσποινα Πορτογαλία, η οποία είχε φτιαχτεί ακριβώς για να πάρει εκείνο το τρόπαιο. Όμως οι Λουίς Φίγκο, Ρουί Κόστα, Ντέκο, Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κατάφεραν να λυγίσουν την αντίσταση της εθνικής.
Έτσι, όπως και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να νικήσουν με το θρυλικό γκολ του Άγγελου Χαριστέα και να κάνουν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων.πηγη
..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...